Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week behandelt hij de vraag van meneer Hendriks:
Van mijn grasveld in de achtertuin is niet veel meer over. De kinderen spelen er veel op, dus het heeft in de zomer behoorlijk wat te verduren. Het gras ligt voor de helft in de zon en de andere helft in de schaduw, waar ook nog eens veel mos groeit. Is er nog iets van te maken?
Antwoord:
Op vrijwel elke plek is wel iets van een gazon mogelijk. Of het ook mooi blijft, is afhankelijk van de aandacht die u eraan schenkt. Een mooi gazon heeft aandacht nodig, zeker als het intensief wordt gebruikt. U hoeft er niet elke dag naar om te kijken, maar wel op de juiste momenten.
De start van het voorjaar is de beste tijd om een gazon aan te pakken. Dat begint met het weghalen van mos en de viltlaag van afgestorven gras door te verticuteren. Als het gazon veel is gebruikt om te spelen, dan is het ook raadzaam om het nog extra te beluchten met een gazonbeluchter (een soort reuzenvork) of een riek. Daarna kan het gazon worden doorgezaaid om weer voldoende grasplanten per m2 te krijgen. Meng het graszaad eventueel met scherp zand om het makkelijker te kunnen verdelen. Strooi daarna een dun afdeklaagje van gazonaarde op het gazon om het graszaad te bedekken. Hierdoor blijft het goed liggen, voldoende vochtig en beschermd tegen vogels.
Als laatste is voeding van groot belang. Door het maaien verdwijnt er telkens een deel van het gras en dit moet worden aangevuld. Gebruik hiervoor een organische gazonbemesting. Een goede meststof heeft een werking van zo’n 100 dagen, zodat u pas in juni een tweede bemesting hoeft te strooien. Elk gazon heeft voeding nodig, ook als u niet verticuteert.
Heeft u ook een tuinvraag voor Jeroen Soontiëns? Mail dan naar: info@tuincentrumsoontiens.nl (o.v.v. Groot Eindhoven).
www.tuincentrumsoontiens.nl