Het wordt het visitekaartje van de wijk genoemd, de Bloementuin in de Achtse Barrier. Wat tot voor een paar jaar terug nog een saai stuk grasveld was, is omgetoverd tot een tuin waar honderden planten groeien en bloeien. Nu de lente zich aandient, zijn de vrijwilligers die zich ontfermen over de tuin er helemaal klaar voor. In de tussentijd weten steeds meer mensen uit de wijk en ook ver daarbuiten de weg te vinden naar het Plantenasiel, een verlengstuk van de Bloementuin.
Door Rob Weekers
Jeanne Vlasssak is een van de mensen die in 2018 het initiatief nam om de wijk met bloemen en planten ietsje meer fleurig te maken, en gooide een balletje op bij de gemeente Eindhoven. “Daar kregen we groen licht”, zegt ze. “En toen is het snel gegaan.” Wat heet, want de tuin met een afmeting van 50 bij 25 meter is uitgegroeid tot een mini-ecosysteem, met een vijvertje, paddenpoel, insectenhotel, slingerpad en waterput. “Het is een klein paradijsje geworden”, zegt Jeanne.
Wilde bloemen
Zes betrokken vrijwilligers zijn het hele jaar door bezig om de bloementuin tiptop te onderhouden, én uit te breiden. “De laatste jaren ook met wilde bloemen en planten”, vertelt Ans Scholten. Hoewel de lente voor de twee zeker zijn charmes heeft, is het voor het duo de opmars naar iets mooiers: de zomer. “Dan is de Bloementuin één grote kleurrijke bloemenzee, prachtig om te zien. Maar eerst moet er nog veel worden gezaaid. Laat die lente maar komen!”
Oplappen
Jeanne en Ans zijn samen met nog twee andere vrijwilligers wekelijks te vinden in Wijkcentrum De Mortel. Daar kunnen mensen op maandag of donderdag in het daar gevestigde Plantenasiel overtollige planten komen brengen, óf er tegen een schappelijke prijs eentje kopen. Een succes, want verspreid over het hele wijkgebouw zijn planten te vinden die het asiel zijn aangeboden. “Al heel wat planten hebben een nieuwe eigenaar gevonden, hier hebben we geen asielcrisis”, lacht Ans. De planten die er dankzij de groene vingers van de asieldames weer bovenop komen, hebben het voordeel dat ze tegen een stootje kunnen. “Ze zijn een stuk sterker dan meeste planten die je in een tuincentrum haalt”, weet Jeanne.
Hoewel, soms worden er ook planten aangeboden die niet meer te redden zijn. “Da’s dan jammer, maar de meeste planten weten we op te lappen. En het zijn heus niet alleen exemplaren die bijna het loodje leggen die we hier krijgen aangeboden. Sommige planten worden bijvoorbeeld na een verhuizing overbodig”, legt Ans uit. “En soms willen mensen weer eens wat anders in hun woonkamer hebben staan.”
Té leuk
Aan aanbod geen gebrek, aan vraag evenmin. Moeder Anneke en dochter Marijke de Laat uit Nuenen komen vrolijk lachend het Plantenasiel binnengestapt. Marijke is inmiddels een trouwe klant, voor Anneke is het de eerste keer dat ze het Plantenasiel bezoekt. “Waarom ik hier graag kom?” Marijke hoeft er niet lang over na te denken. “Voor een klein bedrag heb je hier al snel iets moois!”
De Nuenense is op zoek naar een plant voor in haar slaapkamer, en heeft al snel een exemplaar, een siernetel, van haar gading gevonden. “Da’s bijna altijd het geval als ik hier op bezoek kom”, zegt ze. “Ook al neem ik me voor om maar één plant te kopen, het worden er altijd meer. Ze zijn té leuk om te laten staan!”
Anneke heeft haar oog laten vallen op een clivia. “Op één plek laten staan, niet in de volle zon zetten, en de plant niet gaan draaien”, weet Jeanne direct als advies mee te geven. “In de natuur wandelt-ie ook niet”, voegt Ans er olijk aan toe.
Makkelijke plant
Marja (‘liever geen achternaam in de krant’) is voor de eerste keer op bezoek in het Plantenasiel, en is op zoek naar een ‘makkelijke’ plant. “Dat gaat wel lukken”, zegt Jeanne bemoedigend, als ze haar wijst op een crassula, een vetplant. “Wees zuinig met water geven, beter te weinig dan teveel”, geeft ze als advies mee. “Komt goed! Ik ben er blij mee”, zegt Marja over haar nieuwste aanwinst.
Kelly Wijnen is op zoek naar een plant als cadeautje voor haar jarige moeder. Een week eerder kwam de Eindhovense voor het eerst in het plantenasiel. “Dat is goed bevallen. Het is hier veel leuker dan in een tuincentrum”, zegt ze. Kelly heeft een jonge kat, en wil niet dat het beestje gaat knagen aan planten die eventueel giftig kunnen zijn. “Dat doen ze niet zo snel, hoor”, zegt Jeanne. “Kattenkruid in je kamer kan al helpen, dat is niet giftig en katten zijn er dol op.”
Het mag duidelijk zijn, de dames van het Plantenasiel weten waar ze het over hebben. “We zijn allemaal plantenliefhebbers, en hebben onze eigen specialiteiten”, zegt Marion de Heus. Marion is nog niet zo lang vrijwilliger in het Plantenasiel, en is er naar eigen zeggen helemaal op haar plek. “Lekker met planten bezig zijn, een praatje maken met klanten, en soms ook advies geven. De meest gemaakte fout? Als mensen hun planten teveel water geven, daar houden ze echt niet van. O ja, een hoop planten hebben een hekel aan droge lucht. Met een simpele plantenspuit kun je al veel leed voorkomen.”
Het Plantenasiel, Savoiepad 14, is wekelijks op maandag van 10.30 tot 12.00 uur te bezoeken en op donderdag van 15.00 tot 16.30 uur. De Bloementuin is te vinden aan de kruising Bordeauxlaan, Perpignanlaan. Ook groene vingers en wil je zelf ook een handje meehelpen in de Bloementuin of het Plantenasiel? Bel dan met: 06-11491770.