Een spelletje spelen op de computer. Wie doet het niet? Online onderduiken in een andere wereld en samen met anderen de strijd aangaan. Niks mis mee. Maar wél als het gamen allesoverheersend is. Veel jongeren dreigen zichzelf totaal te verliezen in een wereld die alleen nog maar virtueel bestaat. Voor hen is er B4Change, een Eindhovense stichting die jongeren over de drempel wil helpen in het zetten van de belangrijkste stap: het erkennen van een probleem.

EINDHOVEN - Luc Nooijen en Victor van Rossum zijn twee twintigers die zich met recht ervaringsdeskundigen mogen noemen op verslavingsgebied. Beiden worstelden om hun leven weer op de rit te krijgen, Luc met alcohol en drugs, Victor met een hardnekkige gameverslaving. Hun ervaringen willen ze niet alleen delen met anderen, maar ook inzetten om jongeren met een verslavingsprobleem een zetje in de goede richting te geven. Daarnaast speelt preventie in de vorm van voorlichting een belangrijke rol.

Bij Tech-Playgrounds aan de Lindelaan 1b heeft het duo iedere eerste maandag van de maand een inloopavond op het programma staan waar gamen en alles wat daaruit aan problemen kan voortkomen aan de orde komt, en bespreekbaar wordt gemaakt, bedoeld voor ouders én jongeren. “Ga eens praten met je kind, toon interesse, vraag welk spel hij speelt”, zeggen Luc en Victor. Maar ook: “Stel jezelf de vraag: game ik meer dan ik eigenlijk zou willen, laat ik er veel voor liggen?”

“Het is moeilijk om de eerste stap te zetten”, weet Victor uit ervaring. Zelf noemt hij zich ‘gameverslaafde in herstel’. “Ik moet nog steeds alert zijn om niet in mijn oude gamegedrag terug te vallen, dat hoort erbij.” Luc: “Verslaving heeft altijd een oorzaak, er zit altijd een reden achter. Die patronen kun je doorbreken, dat is wat we willen zeggen aan ouders en kinderen. We geven geen behandeling, maar bieden wel begeleiding.”

VluchtGameverslaving nog wel eens wordt onderschat, zo is de ervaring. Victor weet als geen ander dat excessief gamegedrag kan leiden tot ernstige problemen. “Voor mij was het gamen een vlucht uit de werkelijkheid. Ik werd op school gepest, was eenzaam, en vond in de virtuele wereld een plek waar ik me thuis voelde. Niettemin raakte ik door obsessief te gamen meer en meer in een isolement, had nauwelijks nog sociale contacten, en verwaarloosde mijn opleiding. Mijn situatie weer steeds uitzichtlozer, daardoor ging ik nóg meer gamen, kwam in een vicieuze cirkel terecht. Ik schaamde me, voelde me schuldig, en wilde zelfs een eind aan mijn leven maken.”

Inmiddels heeft hij zijn leven weer goed op de rails, net as Luc. “Vanuit onze ervaringen kunnen we mensen helpen, dat geeft veel voldoening. Iedereen heeft recht op hulp!”

De inloopavond bij Tech-Plagrounds is maandag 3 december te bezoeken van 19.30 tot 21.30 uur.