Afgelopen maandag werden zo’n honderd ouderen en vrijwilligers uit Eindhoven en Waalre in het Ketelhuis op Strijp-S getrakteerd op een feestelijk diner met alles erop en eraan. Een groep enthousiaste hobbykoks zette haar beste beentje voor om er een waar festijn van te maken. “Een glimlach van oor tot oor, daar doen we het allemaal voor.”

Door Rob Weekers

Initiatief voor de avond kwam van Stichting Met je Hart Eindhoven-Waalre. De stichting maakt zich sterk om voor ouderen iets te betekenen en hen te betrekken bij de gemeenschap. Bijvoorbeeld door mensen die eenzaam zijn een plek te bieden om elkaar te ontmoeten. Ook schuiven de ouderen regelmatig aan bij de zogeheten stamtafels, verdeeld over verschillende locaties in de stad. Een enkele keer wordt er ook samen gegeten. Om de feestmaand december goed te starten, werd ditmaal stevig uitgepakt.

Pittige Klus

De Witte Truffel, en kookclub van 15 ondernemers uit Eindhoven en Waalre, werd bereid gevonden om hun kookkunsten te etaleren. “En dat was best nog een pittige klus”, zegt Peter Veeke van De Witte Truffel. “Maar het was het meer dan waard. We hebben flink moeten buffelen, als je dan ziet dat alles op z’n plek valt, en dat de mensen een topavond hebben, dan is dat geweldig.”

Draaiboek

Waar de leden van de Witte Truffel normaliter alleen voor het besloten gezelschap van de clubleden koken, was het afgelopen maandag andere koek. Veeke: “Voor ons de eerste keer om voor zoveel mensen te koken. Er mocht níks fout gaan; we hebben dan ook niets aan het toeval overgelaten.” Een uitgebreid draaiboek is daarvan het bewijs. Daarin staat niet alleen minutieus beschreven wat er op het menu staat, maar ook zaken als de aankleding van de tafels en het ontvangen van de gasten staan erin beschreven. Vrijwilligers van Met je Hart tekenden voor ondersteuning, zoals het regelen van vervoer. Daarnaast was een aantal sponsors bereid gevonden een duit in het zakje te doen.

Voor een ander iets doen

Joulle Hermkens is binnen de kookclub een uitzondering. Als cateraar van Smaeck Vermaeck is hij het wel gewend om voor grote gezelschappen te koken. “Zijn ervaring kwam prima van pas”, blikt Veeke terug. Hermkens: “We hebben het met z’n allen gedaan, hoor. En dat het voor een goed doel was, maakt het extra mooi. Helemaal top was het dat de ouderen en de vrijwilligers een fijne avond hebben gehad. Een glimlach van oor tot oor, daar doen we het allemaal voor. Als ondernemers komen we eigenlijk niets tekort, hoe mooi is het dan dat je iets voor een ander kan doen?”

Servet in de hand

Stoofvlees, gebraiseerd mini-witlof, aardappel en mousseline als hoofdgerecht, de gasten likten hun vingers af bij wat er werd geserveerd. Tussen die diverse gangen was er ook nog eens live muziek om de stemming nog meer te verhogen. Met een servet in de hand werd er door de tafelgasten vrolijk mee gezwaaid op de klanken van de muziek. Dit tot plezier van de brigade van De Witte Truffel. “We hebben er állemaal van genoten” zegt Veeke. “Het was een hectische avond, maar we hebben het met liefde en plezier gedaan.”

Joulle Hermkens valt hem bij: “Het smaakte direct naar meer: dit gaan we volgend jaar weer doen. Dan leggen we de lat nog ietsje hoger en gaan we koken voor tweehonderd mensen!”