EINDHOVEN - Elke maand gaat Peter Trommar 50 jaar terug in de tijd om te schrijven over onderwerpen die toen het nieuws bepaalden. In 1967 werd het stadhuis aan de Rechtestraat gesloopt. Nog steeds is het een raadsel dat de gemeente er toen mee is weggekomen.

De sloop van het oude stadhuis aan de Rechtestraat wordt door vele Eindhovenaren nog steeds betreurd. Zij zien het als één van de grootste naoorlogse blunders van de gemeente politiek. Waarom kon een gebouw waarin zowel de vroedschap als de burgerij honderden jaren hun centrum hadden niet bewaard blijven? Een reconstructie.

1953: Aankondiging van het wederopbouwplan met de doorbraak van de Kleine Berg via het Fens terrein, de Krabbedans en het oude stadhuis naar de Markt.

1957: Het plan werd door de gemeenteraad aangenomen.

1960: start van de onteigeningsprocedures tegelijk met de vraag het besluit te heroverwegen. Wethouder van Kemenade weigerde.

1963: Beroepsprocedures leidden tot vertraging. Opnieuw werd gepoogd het plan te herzien. De ondernemers in de Rechtestraat maakten zich zorgen over een weg die deze winkelstraat zou doorsnijden. Het voorstel werd gesteund door de Heemkundige Studiekring Kempenland en Brabants Heem. Op 2 september bleef de raad, met 29 stemmen voor en 8 tegen, voor sloop.

April 1967: Het cityplan van van de Broek en Bakema veegde de doorbraak van tafel.

Juni 1967: Gemeenteraadsleden verzochten de burgemeester de raad bijeen te roepen om te praten over het behoud van het stadhuis. Op 13 juni bereikte dit bericht pas de burgemeester. Echter in de vroege morgen was, zonder dat de gemeentevoorlichter er weet van had, het Schijndelse slopersbedrijf van Engeland begonnen met de sloop. Het stadhuis zou plaats moeten maken voor winkelbebouwing. De Firma Meuwsen, Galantarie Modern en schoenhandel van Woensel zouden hier toestemming voor hebben gekregen van; ja van wie? Maar voor een geldige toezegging van de bouwgrond voor winkels had de gemeente het bestemmingsplan moeten wijzigen. Dit was niet het geval. Gevraagd werd de sloop te staken. Op 15 juni legden B&W het verzoek tot sloop naast zich neer en zetten de discussie over de sloop op de agenda. De sloop zou intussen doorgaan. Op 26 juni werd, na een vier uur durend debat de conclusie getrokken dat sloop noodzaak was. De motie tot behoud van het oude stadhuis werd verworpen. Maar de vragen en het ongenoegen bleven.