Een jaar lang reisde hij de hele wereld over, op zoek naar geëmigreerde Brabanders die zich in het buitenland inzetten om de wereld net ietsje mooier te maken. Het leverde documentairemaker Martijn van der Sanden de oogst op van een reeks portretten van mensen die ieder op eigen wijze een verschil maken voor een ander. Onder de naam Vergezocht is op dinsdag 11 maart de eerste van in totaal acht afleveringen te zien bij Omroep Brabant.

Door Rob Weekers

Een passieproject, zo omschrijft geboren Eindhovenaar Martijn van der Sanden (38) de docureeks. “Ik heb grote bewondering voor mensen die bereid zijn iets op te offeren en van betekenis willen zijn voor een ander, juist op plekken waar dat zo hard nodig is. Door hun verhalen te delen, hoop ik anderen te raken en misschien te inspireren.”

Impact

Van het bouwen van scholen in Zuid-Afrika tot het realiseren van schoon drinkwater in Bali, en van het redden en opvangen van verwaarloosde dieren tot het mogelijk maken van duurzame landbouw op grote hoogte in de Andes. De serie neemt de kijker mee naar acht verschillende landen en toont indrukwekkende verhalen die laten zien dat één persoon écht impact kan maken.

Al eerder trok Martijn van der Sanden er met de camera op uit om Brabanders in den vreemde voor de lens te krijgen. Tussen 2013 en 2017 maakte hij samen met Rob Deelen 32 afleveringen van Brabant Wereldwijd, waar Brabanders over de hele wereld voor het voetlicht werden gebracht. “Dat leverde een aantal mooie ontmoetingen op”, blikt Martijn terug. “Het gaf mij inspiratie om nu de focus te leggen op mensen die hun hart volgen en zich met ziel en zaligheid inzetten voor een goed doel. Hoe klein sommige initiatieven ook zijn, ze hebben een positieve weerslag. Daar alleen al heb ik bewondering voor, maar ook voor de drive van deze mensen. Waarom laten ze huis en haard achter voor een ongewis avontuur?”

Opoffering

Indruk maakte het verhaal van de Bredase Stacey die ondanks haar lichamelijke uitdagingen op Mallorca een rescuecentrum begon voor oude, ongewenste en verwaarloosde dieren. “Zij heeft het financieel niet breed, en probeert een centje bij te verdienen met het schoonmaken van luxe appartementen om zo haar project te financieren. Wat een opoffering, ik raakte diep onder de indruk”, blikt Martijn terug.

Drijfveer

Een ander, letterlijk, hoogtepunt was een ontmoeting in Peru waar de Elsendorpse chef-kok Jolanda (53) en haar partner, televisieregisseur Simone, al 15 jaar actief zijn. Hoog in het Andesgebergte leeft een gemeenschap op een eenzijdig aardappeldieet, omdat er op die hoogte nauwelijks iets anders groeit. Samen met families en scholen hebben Jolanda en Simone moestuinen opgezet om groenten te verbouwen. “Die twee hebben niet alleen een geweldige drijfveer, ze boeken ook resultaat. Ik wil laten zien dat dit heel bevredigend kan zijn. Of dat is gelukt, moet de kijker zelf maar bepalen.”

Tegenslag

Niet alles gaat van een leien dakje, ondervond Martijn. In Nairobi, waar de 46-jarige Kim kinderen in een sloppenwijk een betere toekomst probeert te geven, was er volop tegenslag. Een brand maakte een einde aan een opvanghuis, en op last van de overheid maakten bulldozers een einde aan de herbouw ervan. ”Heel ingrijpend”, zegt Martijn. “Voor Kim geen reden om bij de pakken neer te zitten. Iemand die haar droom tot tweemaal toe ziet instorten en toch de moed weet te vinden om door te gaan, dat is bijzonder.”

Fantastisch

Ruim een jaar lang was Martijn met tussenpozen met zijn camera onderweg. “Het is me niet in de kouwe kleren gaan zitten”, blikt hij terug. “Maar het was fantastisch!” Als vader van twee jonge dochters, dochter Liva was nog maar net 5 maanden oud toen hij in oktober 2023 op pad ging voor de eerste aflevering van Vergezocht, was Martijn ruim een jaar lang op en af thuis. “De grootste uitdaging voor mij was dat ik alles in mijn eentje heb moeten doen, van camerawerk tot geluid, van interviews tot montage. Eerlijk gezegd ben ik blij dat de portretten af zijn.”

De les die de filmmaker heeft geleerd, is dat als je écht iets wil bereiken, je er je best voor moet doen. “Zonder wilskracht en overtuiging lukt het niet.” Het is de rode draad die de acht geportretteerden met elkaar gemeen hebben, heeft de documentairemaker ondervonden. ”Oja, en het zijn natuurlijk ook allemaal Brabanders die ik heb geportretteerd. Of er al een volgend project op stapel staat? Voorlopig niet, maar dat gaat vast wel gebeuren. Ik word onrustig als ik langere tijd in Nederland ben, wil graag andere werelden zien, nieuwe culturen ontdekken. Nu ben ik nog aan het bijkomen van alle verhalen en indrukken. Zeg nou zelf: in Peru cavia eten is toch net wat anders dan in Brabant een worstenbroodje naar binnen werken.”

Vergezocht is vanaf 11 maart te zien op Omroep Brabant, en on-demand via Brabant+