Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week behandelt hij de vraag van Ron:
De afgelopen week is mijn buxusbol op het terras ineens bruin geworden. Toen ik eens goed keek zag ik dat hij vol rupsen zat. Is dit de rups waar je vorig jaar zoveel over hoorde?Antwoord:Ik denk inderdaad dat uw buxus ten prooi valt aan de rupsen van de buxusmot (Cydalima perspectalis). U herkent de schade van dit insect door bladeren met vraatschade, samengesponnen blad en bladskeletten. Dit laatste wordt veroorzaakt door de kleine rupsen, die alleen de onderkant van het blad opeten, waardoor er een dun wit vliesje overblijft. Het warme weer van de afgelopen week zorgde voor een snelle ontwikkeling van de rupsen. Ze zijn dan heel actief en snel volgroeid. Daarna verpoppen ze zich tot nachtvlinders. U herkent de rups van de buxusmot aan zijn felgeelgroene kleur.
Grotere rupsen krijgen er donkere strepen en vlekken bij. De buxusmot is in een jaar tijd een algemeen fenomeen in de regio Eindhoven geworden. Dat maakt de bestrijding van dit plaaginsect om uw buxus mooi te houden ingewikkeld. Vanuit de omgeving zullen regelmatig nieuwe buxusmotten in uw tuin belanden. Bestrijden van de rups is mogelijk met verschillende middelen. Een behandeling met pyrethrine of deltamethrin is effectief als u de hele struik, dus ook binnenin, bespuit. Bovendien zult u de behandeling enkele keren moeten herhalen, want eitjes en poppen zijn ongevoelig voor de bestrijding. Ook aaltjes zijn effectief tegen de rupsen.
Een goede manier om de aanwezigheid van buxusmot in de gaten te houden en de infectiedruk te verminderen is door het ophangen van een feromoonval. Deze val bevat een lokstof die uitsluitend de mannelijke motten wegvangt. Aan het aantal gevangen exemplaren kunt u zien of u actie moet ondernemen.
Heeft u ook een tuinvraag voor Jeroen Soontiëns? Mail dan naar: info@tuincentrumsoontiens.nl (o.v.v. Groot Eindhoven).
tuincentrumsoontiens.nl