Een scheiding heeft altijd grote impact op kinderen die erbij betrokken zijn. Zelfs wanneer ouders het praktisch goed hebben geregeld, verandert er voor hun kinderen alles. Om hen te helpen, hebben Ans Janssen en Susanne Kuijten van Bureau Jong een methode ontwikkeld. Een subsidie van de gemeente heeft ervoor gezorgd dat het project nu bereikbaar is voor alle kinderen die met gescheiden ouders leven.

EINDHOVEN - Bureau Jong brengt kinderen van gescheiden ouders bij elkaar. “Op hun eigen basisschool bieden wij een plek waar zij hun verhaal kunnen doen en dat kunnen delen met andere kinderen in dezelfde situatie.” Tijdens de acht bijeenkomsten van een uur maken Ans en Susanne het thema scheiden bespreekbaar door middel van theater, rollenspellen, tekenen en spelletjes. “Dan ervaren zij dat ze niet de enige zijn. Onderling wordt er amper over gesproken. Sommigen weten het niet eens van elkaar. Dat willen wij doorbreken. Juist door hen bij elkaar te brengen, vinden de kinderen herkenning en erkenning.”

In de jaren dat Ans en Susanne in de (jeugd)zorg werkten, kwam het thema scheiding vaak voorbij. “Er was weinig aandacht voor omdat er andere problemen aangepakt moesten worden.” Dat een scheiding een belangrijke oorzaak is van die problemen, was eigenlijk van ondergeschikt belang, constateerde zowel Ans als Susanne. Beiden hadden al langer de wens om in de preventieve zorg iets te betekenen. Via een gezamenlijke vriendin kwam het tweetal samen.

Hun ideeën kwamen overeen. Zodoende bundelden zij hun krachten en richtten Bureau Jong op. Zij hebben nu een product ontwikkeld vanuit bepaalde methodieken die wetenschappelijk zijn onderzocht, zoals de KIES-methode. “Een scheiding heeft altijd impact. Voor het kind valt alle vastigheid weg. Hun leven wordt onzeker en verandert enorm. Als je kinderen begeleidt voelen zij zich minder schuldig, leren zij makkelijker erover te praten en voelen zij zich niet alleen.” Inmiddels heeft Bureau Jong dertien basisscholen enthousiast weten te krijgen, waar het aan de slag gaat. Ans en Susanne staan tijdens de bijeenkomsten aan de zijlijn.

“Wij geven voorzetjes en de kinderen beantwoorden elkaar. Het kind staat centraal op een plek waar zij zich veilig voelen en zich zodoende kunnen uiten.” Het liefst willen Ans en Susanne hun methode integreren in het basisonderwijs. Vooralsnog is het een extra aanbod op de scholen. Een subsidie van de gemeente Eindhoven heeft ervoor gezorgd dat alle kinderen in Eindhoven die met gescheiden ouders leven, gratis kunnen deelnemen.

Info: www.bureaujong.nl