Als je krachten en talenten bundelt, krijg je veel voor elkaar: dat hebben de vrijwilligers van Wijkoverleg ’t Ven meer dan bewezen! In ruim een jaar tijd hebben zij ’t Struikske omgetoverd tot een buurthuis van deze tijd. Allesbehalve oubollig: het is een hippe gezellige plek geworden voor alle inwoners van deze Strijpse wijk. “Een huiskamer waar iedereen zichzelf mag zijn.”
Door Marjolein van Hoof
Het is vrijdagochtend, het zonnetje schijnt vriendelijk over de moestuin van Buurthuis ’t Struikske. De eerste bezoekers druppelen binnen en maken zich op voor een ochtendje samen koken. “Zij zijn van Kookclub De Oude Garde, een wekelijks initiatief van Vitalis Theresia waarbij ook andere buurtgenoten mogen aanschuiven”, vertelt Diana Kretschmann (50), secretaris van Wijkoverleg ’t Ven.
Terwijl de ouderen zich nestelen voor hun eerste kopje koffie, stoppen buiten regelmatig buurtbewoners bij de weggeefkast. “Om te kijken of er iets bij ligt wat ze kunnen gebruiken of om zelf wat in de kast te leggen. Het lijkt iets heel kleins, zo’n weggeefkast, maar deze wordt echt goed bezocht”, glimlacht penningmeester Maartje van den Bosch (39).
Diana en Maartje wonen zelf met veel plezier in ’t Ven. “Het is een diverse wijk, met sociale huurwoningen en koopwoningen. Het is kinderrijk maar er wonen ook veel ouderen. Het ligt ingekapseld tussen de Hurk, de Noord-Brabantlaan en de Hastelweg, niet ver van het centrum. We hebben een buurtschool en een buurtbakker. Het is als een dorpje met de lusten van de stad”, zeggen ze tevreden.
Samen met Gerard van Bakel (voorzitter), Paul Speckens en Albert van Kemenade vormen Diana en Maartje het bestuur van Stichting Wijkoverleg ’t Ven. Een club actieve vrijwilligers uit de buurt die anderhalf jaar geleden ‘op een rijdende trein sprongen die sindsdien niet meer gestopt is’, zo omschrijven de dames de ontwikkeling van het buurthuis.
Unieke kans
’t Struikske fungeerde zo’n 40 jaar lang als soos voor mensen met een verstandelijke beperking. Heel lang liep dit goed, maar de laatste jaren nam de belangstelling af en liep het aantal vrijwilligers terug. Stichting het Struikske zocht een nieuwe maatschappelijke bestemming voor het gebouw en nam contact op met het wijkoverleg.
“We hadden al een tijdje de wens om een buurthuis op te zetten. Dit gebouw mochten we kopen voor het symbolische bedrag van 1 euro. Een unieke kans die we niet konden laten schieten; zo’n groot pand met veel groen, en dat middenin de wijk!”
Behoorlijke klus
Op 30 december 2022 was de sleuteloverdracht, waarna de vrijwilligers voor een behoorlijke klus stonden. Zo moest ’t Struikske hoognodig verduurzaamd worden. “We kochten 52 tweedehands zonnepanelen uit het hele land. Vrijwilligers hebben deze opgehaald en geïnstalleerd. Voor een relatief klein bedrag hebben we veel kunnen doen.”
Ook een opknapbeurt was geen overbodige luxe. Met een knaloranje keuken, blauwe vloer en mintgroene verwarmingen was het gebouw blijven hangen in de jaren tachtig. “We hebben alles geschilderd. De komende tijd gaan we de huiskamer verder pimpen. We pakken het interieur aan om nog meer die huiskamersfeer te krijgen. Met gezellige lampen en een leestafel.”
Leuke activiteiten
Belangrijker nog: ’t Struikske is inmiddels een echte ontmoetingsplek geworden met tal van leuke activiteiten. “Vóór en dóór de buurt”, benadrukken Diana en Maartje.
Heel veel activiteiten zijn ontstaan vanuit wijkbewoners zelf. Dat geldt voor de crea-club die elke maandagmiddag samenkomt, maar ook de rommelmarkt die elke eerste zaterdag van de maand gehouden wordt. Een wijkbewoonster verzorgt om de week op woensdag een buurtlunch met ‘gered voedsel’: eten wat nog goed is maar niet meer geschikt is voor verkoop. Er is een groene-vingersgroep die de tuin bijhoudt en een zwerfafvalgroepje dat de wijk opruimt. De moestuin voor ’t Struikske, gebouwd op strobalen, is tot stand gekomen dankzij buurtbewoner Paul van Hedel en is een bijzondere ontmoetingsplaats voor buurtbewoners.
Nieuwe initiatieven
Het zijn een paar voorbeelden van activiteiten die het afgelopen jaar zijn opgezet en er is nog ruimte voor nieuwe initiatieven. “Je kunt hier zoveel doen: kunst exposeren bijvoorbeeld, of een filmavondje houden. We hebben een mooie biljarttafel, dus een biljartclub is ook zeker welkom. We faciliteren dat graag, maar we hebben wel mensen nodig die zeggen: goed, ik wil dat wel regelen. Er is zoveel sociaal kapitaal; samen kun je echt iets moois opzetten. Loop eens binnen en kom in beweging”, roepen Diana en Maartje op.
“Je kunt vaak zoveel meer dan je denkt en het geeft voldoening. Eén van onze vrijwilligsters staat bijvoorbeeld graag achter de bar. Ze is weduwe en had vroeger met haar man een café. Je moet haar eens zien stralen achter de toog: daar krijg ik kippenvel van”, vertelt Diana.
Gemeenschap
Een goed buurthuis in de huidige maatschappij is volgens de dames hard nodig. “De wereld verandert zo snel, zeker in Eindhoven, de economische motor van Nederland. Al die expats die dankzij ASML hier komen werken en wonen: dat is geweldig, maar wat is er voor de mensen hier uit de buurt? De maatschappij wordt steeds individualistischer, terwijl er eigenlijk meer behoefte is aan gemeenschapszin”, zegt Maartje.
Diana knikt: “We hopen dat alle inwoners van ’t Ven minstens één keer bij ons een kijkje komen nemen. Schuif bijvoorbeeld op dinsdag- of donderdagmiddag aan tijdens de koffie-inloop. Het belangrijkste is dat je hier jezelf mag zijn. ’t Struikske is een gezellige, veilige plek waar iedereen welkom is en waar je je heel snel thuis voelt”.
Burendag
Meer weten over alle activiteiten en mogelijkheden bij ’t Struikske? Bezoek dan de Burendag, op zaterdag 28 september van 11.00 tot 16.00 uur. Je kunt aanschuiven bij het handwerklab, meer leren over de moestuin op strobalen, 040energie geeft voorlichting, kinderen kunnen zich uitleven op een springkussen en nog veel meer! Buurthuis ’t Struikske vind je aan de Struyckenstraat 10. Check ook de Facebookpagina en Instagram (@hetstruikske) of de website: hetstruikske.nl