Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week behandelt hij de vraag van mevrouw Franssen:

Ik zag in de wijkinfo dat de buxusmot in de wijk gesignaleerd is. Nu ziet onze buxushaag in de achtertuin er een beetje grauw en niet erg gezond uit. Denkt u dat wij ook last hebben van deze buxusplaag?

Antwoord:

Het lijkt er inderdaad op dat u de buxusmot in de tuin heeft. Het kan ook zijn dat uw buxus vorstschade heeft opgelopen. Als dit het geval is, dan zijn alleen de jonge scheuten bovenop de haag bruin geworden. Ziet de hele haag of een flink stuk ervan er vaal bruingrijs uit, dan is dat waarschijnlijk vraatschade van de buxusmot.

Dit voorjaar is de buxusmot voor het eerst gesignaleerd in Eindhoven. Deze nachtvlinder is afkomstig uit Azië en breidt zich hier snel uit, omdat in veel tuinen buxusstruiken te vinden zijn. De buxusmot is een mooi vlindertje met witte vleugels voorzien van een bruine rand. Hij legt eitjes op de takken van buxus, waarna de rupsen van het blad eten. De jonge rupsen schrapen het bladmoes van het blad, waardoor er alleen een vliesje overblijft. Buxushagen krijgen zo een verfomfaaid uiterlijk. Grotere rupsen verstoppen zich in spinselnesten, waardoor ze niet altijd makkelijk waar te nemen zijn. De buxusmot plant zich meerdere keren per jaar voort, zodat rupsen bijna het hele groeiseizoen actief kunnen zijn. Om de buxusmot te bestrijden zijn geen specifieke middelen voorhanden. Herhaalde behandelingen van de rupsen met een insectenbestrijdend middel als Spruzit zijn het meest effectief. De volwassen mot kunt u wegvangen met een feromonenval. Dit werkt vooral ook preventief. Hebben alle buren de buxusmot in de tuin, dan moet u zich de vraag stellen of u niet beter een andere haag kunt aanplanten. Bestrijden is in zo’n geval vaak een nodeloze bezigheid.

Heeft u ook een tuinvraag voor Jeroen Soontiëns? Mail dan naar: info@tuincentrumsoontiens.nl (o.v.v. Groot Eindhoven).

www.tuincentrumsoontiens.nl