Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week behandelt hij de vraag van mevrouw Verkuijlen:
Wij hebben een camelia waarvan de laatste jaren de bladeren zwart worden. Dit komt elk jaar terug, maar nu zo erg dat de tegels eronder ook zwart zijn. De plant heeft afgelopen voorjaar rijk gebloeid en nu staan de knoppen er ook weer in. Is hij nog te redden of moeten we hem verwijderen?Antwoord:Uw camelia heeft last van een hardnekkige luizensoort, namelijk schildluis. Dit is een specifieke soort waar de camelia gevoelig voor is. De schildluizen zitten aan de onderzijde van het blad en zijn zichtbaar als bruine schildjes langs de middennerf. Schildluizen zuigen plantensap met veel suiker op. Het teveel aan suiker scheiden ze uit als suikerwater, dat op het blad en de grond eronder valt. Op deze suikerlaag groeit weer een schimmel, die zorgt voor de zwarte aanslag. De struik gaat niet dood van een aantasting door schildluizen, maar de conditie van de plant gaat wel steeds verder achteruit. Bestrijden van schildluizen is erg lastig, maar u kunt iets aan de oorzaak doen.
In uw geval is de oorzaak van de luisaantasting duidelijk: de groeiplaats van uw cameliastruik is minimaal. De plant staat volledig ingetegeld. Hierdoor is de groeiruimte voor de wortels zeer beperkt en is de grond na korte tijd uitgeput.
De struik krijgt nu een tekort aan voedingsstoffen en water. Hierdoor groeit de struik minimaal en is hij gevoelig voor aantastingen. Geef uw camelia daarom de ruimte: haal enkele tegels weg en verbeter de bodem rondom met compost. Het is ook goed om een mulchlaag aan te brengen om water vast te houden. Geef na de bloei ook wat voeding, maar met mate, want sterke groei gaat ten koste van de bloei.
Heeft u ook een tuinvraag voor Jeroen Soontiëns? Mail dan naar: info@tuincentrumsoontiens.nl (o.v.v. Groot Eindhoven).
tuincentrumsoontiens.nl