De millennials weten niet beter. Ook bij de dertigers staat het vast niet meer op hun netvlies. En al die oudere mensen? Ik wed, dat ze net als ik, het soms nog wel eens stiekem doen. Gemakshalve een getal met twee vermenigvuldigen en daar 10% bij optellen. Snapt u het nog? Ik heb het over de vermeende waarde van de gulden, 22 jaar na de invoering van de euro!
Bij de quiz Weekend Miljonairs ging een van de vragen over de overgang van de gulden naar de euro. Op weg naar de zo begeerde hoofdprijs van een miljoen struikelde een kandidaat bij de vraag: Met welk getal moet je de euro vermenigvuldigen om de waarde in guldens uit te drukken? Het exacte getal bleek 2,20371 te zijn.
Sinds we op 1 januari 2002 overstapten naar de euro is er veel veranderd. Je kunt gemakshalve rustig stellen dat de euro inderdaad een gulden geworden is. Omrekenen heeft dan ook helemaal geen zin meer, want je schrikt je kapot! Een kop koffie voor fl.7,71 (€3,50) en wat te denken wat je voor een liter benzine moet betalen: fl.4,28 (€1,94). Starters moeten momenteel minstens vier ton voor een huis neerleggen; we hebben het dan over ruim 880 duizend gulden!
De euro is na ruim twintig jaar ingeburgerd. Niet alleen in Nederland maar grotendeels ook bij de populaire Europese vakantielanden. Bij nog slechts enkele huishoudens zitten in een potje wat losse centen, stuivers, dubbeltjes en kwartjes van de vorige eeuw, vermengd met wat los geld van de Italiaanse lire, Duitse mark, Franse en Belgische franken en de Spaanse peseta.
De vraag is echter: beschikken we over genoeg euro’s om in onze dagelijkse behoefte te voorzien? Helaas groeit het aantal daklozen en mensen die noodgedwongen in de schuldsanering belanden. Afgelopen weekend was ik er getuige van dat een man met een kind ‘prullenmanden’ in de Rechtestraat afzocht naar lege flesjes en blikjes. Met hun blote handen woelden ze door de afvalzooi en ‘plukten’ er triomfantelijk enkele exemplaren uit. Ik vond het een triest gezicht.
Heeft de euro ons fortuin gebracht? Of zijn we er financieel juist op achteruit ‘gekacheld’? Het verschil tussen veel en weinig guldens hebben, was volgens mij niet zo groot als het huidige verschil wanneer je weinig of heel veel euro’s hebt.
Dorothée Foole
www.eindhovenwinkel.nl