Iedereen heeft zo zijn of haar eigen manier om het verlies van een dierbare te verwerken. Begraven, cremeren, een altaartje in je huis, een strooiveldje in je achtertuin of eeuwige rust op een natuurbegraafplaats? Het zijn persoonlijke keuzes, gemaakt door nabestaanden of op uitdrukkelijke wens van de overledene.
Vaak wordt as uitgestrooid op een mooie plek in de natuur of een markante plek. Sinds 2011 kennen we in Eindhoven het fenomeen gedenkbomen. Op drie plekken in onze stad kun je voor de duur van vijftien jaar via Stichting Gedenkbomen voor honderd euro een boompje adopteren. Bij de boom wordt een paaltje geplaatst met daarop een plaquette met de naam van degene die je op deze manier wilt herdenken.
Een prachtig initiatief dat inmiddels al honderden bomen heeft opgeleverd. Helaas is er een kink in de kabel gekomen. Het groen rondom deze bomen wordt door gemeentelijke motormaaiers onderhouden en daar zit nu het euvel. De paaltjes staan namelijk in de weg! In tegenstelling tot robotmaaiers die vooral in privétuinen behendig langs obstakels manoeuvreren, gaat het bij het kortwieken van het gras rondom de gedenkbomen en paaltjes geregeld mis. Diverse paaltjes en zelfs fier rechtop staande boompjes overleven een maaibeurtje soms niet. De schade is voor rekening van de stichting.
In plaats van plaquettes wordt nu gedacht aan het plaatsen van een QR-code aan het begin en aan het einde van een rijtje bomen. Leve de digitalisering? Nee, ik vind het jammer. De naam van je geliefde, goede vriend of dierbare buur fysiek plaatsen bij de gekozen gedenkboom, vind ik passender. Wanneer de bomen al wat ouder zijn, stel ik voor om de plaquette rechtstreeks aan de boom te bevestigen. Dat zou ook op een vogelkastje kunnen. Een QR-code scannen om dan te zien dat de speciale boom van opa als derde in de rij van acht staat, vind ik echt geen goed idee. Eindhoven wordt ook wel de uitvinderstad genoemd. Ik zou een oproep willen doen aan alle bestaande en potentiële uitvinders om een creatieve, maar vooral een praktische oplossing voor dit probleem te bedenken.
Een ander initiatief omarm ik wel van harte: een gratis bieb! Als het aan de politieke partijen VOLT en D66 ligt, kunnen inwoners van Eindhoven straks gratis een boek bij de gemeentelijke bibliotheek lenen. Nu is dit voorrecht voorbehouden aan kinderen tot achttien jaar. Ik hoop dan ook van harte dat er een ‘gemeentelijk spaarpotje’ gevonden wordt om de kosten van dit project (450 duizend euro) te dekken. Zelf heb ik al enkele jaren een gratis biebkastje bij het voetpad naast ons huis hangen. Honderden boeken hebben op deze manier een andere bestemming gekregen en het leuke is dat mensen er ook weer nieuwe boeken in stoppen. Lezen? Het is nog steeds een fijne manier om in de wereld van iemand anders te kruipen, kennis te maken met andere culturen of gewoon om even lekker te ontspannen of weg te dromen.
Dorothée Foole
Reageren? info@eindhovenwinkel.nl