Ikke, ikke, ikke en respectloos, anders kan ik de diefstal van de koperen platen die behoren bij het radiomonument in het Stadswandelpark niet formuleren. Het monument, met als blikvanger een roepende vrouw die boven het water hangt, symboliseert de eerste radioverbinding tussen Nederland en Nederlands-Indië die op 11 maart 1927 door Philips tot stand werd gebracht.
In 2001 werd het beeld opgenomen in het register van rijksmonumenten. Een stukje Eindhovense geschiedenis dus, dat nu verminkt is. Op internet lees ik dat in 2025 de koperprijs met maar liefst 75% kan stijgen. Naast bronzen beelden waarmee dieven in dit park al eerder hun portemonnee wisten te spekken, hebben nu dus koperdieven dollartekens in hun ogen. Echt waardeloos. De geschiedenis van Eindhoven koesteren, is iets dat ik omarm. Het feit dat Eindhoven al in het jaar 1232 van hertog Hendrik I van Brabant stadsrechten en marktrecht kreeg, weten lang niet alle Eindhovenaren. Eigenlijk zou dat als standaardregel op officiële gemeentedocumenten vermeld moeten worden, gewoon als achtergrondinfo.
Dit geldt natuurlijk ook voor een afbeelding van het officiële wapen van Eindhoven, bestaande uit een leeuw, drie hoorns en een kroontje. ‘Slimme’ koppen vonden dit echter geen eyecatcher voor een moderne stad in ontwikkeling. Eindhoven heeft nu vibes als herkenningsteken, en het mag gezegd worden: langzaam maar zeker kun je er inderdaad niet meer omheen. De hele stad hangt er inmiddels vol mee en zelfs op taxi’s ontbreken de drie rode golfjes niet. Overigens vind ik ze wel erg sterk lijken op de golfjes in het oude Philips logo, maar dat zal wel toeval zijn.
Nog geen eeuwen oud, maar wel een prominente plek in de stad en ook een gebouw dat tot de verbeelding spreekt, is ongetwijfeld hotel Pullman Eindhoven Cocagne, pal tegenover de plek waar eens het Kasteel van Eindhoven stond. Het hotel werd als Grand Hotel Cocagne in opdracht van Philips gebouwd en op 1 juni 1962 door burgemeester Witte geopend. In de beginjaren werden bij voorkeur Philips gasten in het hotel ondergebracht. Leden van het Koninklijk Huis, bekende voetballers, gerenommeerde artiesten en tieneridolen volgden al snel en als muren konden praten, dan zouden er veel boeken over kunnen verhalen. Inmiddels is het hotel al vele malen van eigenaar veranderd. De 88 kamers van toen zijn gegroeid naar 320 en de vraag is nu of de naam Cocagne gehandhaafd blijft. Van der Valk heeft het hotel namelijk overgenomen en het zou zomaar kunnen dat het handelsmerk van deze hotelketen - de Toekan - straks een plek op de Vestdijk krijgt.
Eindhoven groeit, verandert en is ‘big business’. Toch hoop ik dat er in de stad plekken blijven bestaan die herinneren aan waar het eens begon.
Dorothée Foole
Reageren? Mail: info@eindhovenwinkel.nl