Niet aanklikken, meteen verwijderen! Ik heb het over de spam mailtjes die ik regelmatig in mijn mailbox vind. Veelal waren ze te herkennen aan hinderlijke taalfouten. Tegenwoordig is dat euvel aangepakt en zijn de ongevraagde berichten niet van ‘echt’ te onderscheiden. Zelfs een vermeld e-mail adres schijnt met de vermelde instantie te kloppen, zoals ik laatst ondervond, toen ik nog maar net de dans ontsprongen was. Gelukkig maar.

Ik ken mensen die na een in hun argeloosheid aangeklikt mailtje flink wat euro’s armer zijn geworden. Nu we in een tijd leven waarin pen en papier vervangen zijn door toetsenbord en beeldscherm, encyclopedieën het afleggen tegen de digitale snelweg en zelfs het krijtje op een schoolbord evenals een lesboek vervangen zijn door elektronica, zijn niet alleen bedrijven maar ook leerinstellingen kwetsbaar geworden. Hoe kwetsbaar hebben we afgelopen week mogen ervaren toen een cyberaanval de Technische Universiteit Eindhoven plat legde. Het euvel was niet zomaar even op te lossen, met als gevolg dat tentamens een week uitgesteld moesten worden.

Computers zijn niet meer weg te denken in ons bestaan. Sterker nog momenteel zijn er verschillende zogenaamde digitale nomaden. Bijvoorbeeld Nederlanders die met hun camper de wereld rond trekken of in het buitenland gaan wonen, maar tegelijkertijd hun baan of bedrijf in Nederland vanuit hun computer blijven leiden. Hoe aantrekkelijk kan dat klinken? Ik zou het vroeger als vrijgezel geambieerd hebben. In plaats daarvan werkte ik in een ver verleden een aantal jaren als internationaal telefoniste en als bankmedewerkster aan de balie van de toenmalige Nutsspaarbank op de Markt in Eindhoven waar ik vreemde valuta inwisselde. Banen die momenteel helemaal niet meer bestaan. We tikken nu allemaal zelf onze telefoonnummers in om vrienden of familie aan de andere kant van de wereld aan de lijn te krijgen. En bankzaken? Die moeten we nu zelf uitvoeren.

De techniek staat voor niets, wordt wel eens gezegd. Tegelijkertijd moeten we ons realiseren dat er opeens ook een kink in de kabel kan komen, dat blijkt nu maar weer. Bedreigend kan het ook zijn al die elektronica met onbegrensde mogelijkheden. Ik denk dan aan de drones die boven Frankrijk en Duitsland zijn gesignaleerd. Wat observeren ze? Met welke bedoelingen? Worden we langzaam maar zeker bedreigd? Worden ze dadelijk ook boven militaire doelwitten in ons land waargenomen? Houdt Big Brother ons echt overal in de gaten?

Afgelopen september vierde Eindhoven haar 80-jarige bevrijding. In 2025 vieren we dat nog eens, maar dan landelijk. Met andere woorden: een hele generatie heeft nooit een oorlog meegemaakt. Ik hoop zo dat we dat nog heel lang mogen volhouden.

Dorothée Foole

Reageren? info@eindhovenwinkel.nl