Is breien iets voor bejaarden? Corine Bloemendal (63) ontkent dit hardnekkig. Vijf jaar geleden gooide ze het roer drastisch om. “Een klein breiwinkeltje, dat leek me wel leuk.” Ze wist haar droom te realiseren. Sterker nog: haar uit de hand gelopen hobby bleek een schot in de roos te zijn.

EINDHOVEN - Toch zag het er even naar uit dat Corine te veel hooi op haar vork had genomen. Drie jaar geleden stond ze op met hevige hoofdpijn. “In het ziekenhuis ontdekte de specialist dat ik twee aneurysma in mijn hoofd had. Ik heb geluk gehad.” Ook het feit dat Corine geopereerd is aan zowel een nek- als rughernia weerhoudt haar er niet van om als 60-plusser volop in het leven te staan.

“Ik kan niet stilzitten. Breien geeft me op de een of andere manier rust. En met de moderne technieken hoeft breien ook geen nek- of schouderklachten te geven. Het zogenaamde rondbreien met speciale breinaalden zorgt er voor dat je je schouders tijdens het breien niet meer hoeft op te trekken en het ontlast ook je nek.” Toch was Corine niet het kind dat vroeger tijdens de handwerkles uitblonk. “Nee, joh, mijn eerste breiwerkjes waren broddellapjes. Het hielp ook niet mee dat ik linkshandig ben. Pas toen mijn moeder me liet zien dat je van een eenvoudig breilapje een poppetje kon maken, werd ik enthousiast.”

Werkzame levenBreien en ook zelf kleding maken was iets wat Corine gedurende haar werkzame leven bleef doen. Ze had allerlei banen van secretaresse tot projectmanager en ze behaalde zelfs haar MO Engels en diverse handwerkdiploma’s. “Doodzonde dat er nu op scholen geen handwerkles meer gegeven wordt,” vindt ze. “Het is goed voor de motoriek maar vooral ook voor de geest. Op donderdagavond en woensdagochtend komen mensen bij mij samen om te breien.

De leeftijd varieert van 8 tot 80 jaar! Speciaal voor vrouwen die een borst geamputeerd hebben breien we zachte protheses. Ik ben niet iedere dag open, maar dit is echt mijn ding, dat had ik eerder moeten doen.” Meer info: www.bloemendalwol.nl