Misschien ken je hem als tv-kok van 24Kitchen en Omroep Max. Of wellicht heb je een van zijn kookboeken in huis. Hoe dan ook: Mounir Toub (45) is inmiddels een landelijke bekendheid. Toch steekt ‘Chef Toub’ de meeste tijd in de Eindhovense stichting Springplank. “Voedsel is mijn kapstok om anderen te helpen.”
Door Marjolein van Hoof
“Ik ben een echte kookidioot. Als ik iets smakelijks eet, dan denk ik meteen: dit is lekker, maar wat als ik dát erbij zou doen? Hoe zou het dan smaken? Ik ben daar continu mee bezig. Dat is soms best onrustig”, grinnikt hij.
De liefde voor koken heeft hij van zijn moeder: “Zij is mijn grootste culinaire held. Als kind woonde ik in Tongelre, maar ik zat in Gestel op school. Als ik op een regenachtige koude dag verkleumd naar huis fietste en de achterdeur opende, dan kwamen de geuren van specerijen me tegemoet. Een warm welkom, daar werd ik altijd heel gelukkig van”.
Liefdevol
Mounirs ouders emigreerden van Marokko naar Nederland. “Mijn vader en mijn moeder zijn liefhebbende, hardwerkende mensen. Ik heb een oudere broer en een jonger broertje, die nu wethouder in Eindhoven is. Wij zijn islamitisch en liefdevol opgevoed met als kernwaarden: hard werken en goed zijn voor anderen.”
En dat is precies wat Mounir altijd heeft gedaan. Hij werkte hard op de koksschool, die hij in drie jaar cum laude afrondde. Hij volgde meer koksopleidingen en werkte bij gerenommeerde restaurants.
Summa College
Later voltooide hij een deeltijd hbo-opleiding tot docent Consumptieve Technieken, waarna hij aan de slag ging als kookdocent op het Summa College in Eindhoven. Ruim twaalf jaar gaf hij hier les aan niveau 1. “Dat zijn leerlingen die moeite hebben met leren of zogenaamd ‘moeilijk opvoedbaar’ zijn. Samen met hen draaiden we de kantine van het Summa. We gaven per dag ruim 400 mensen te eten. Dat ging fantastisch!”
Verder schreef Mounir diverse kookboeken en werd hij tv-kok. “Dat laatste ben ik sinds 2011, toen 24Kitchen van start ging. Ze vroegen me om auditie te doen. Ik hoefde alleen maar uit te leggen wat ik kookte. Ik zie nu wel dat ik dat in het begin amateuristisch deed, maar ik dacht: leuk, weer een nieuwe uitdaging.”
Warme herinneringen heeft hij aan zijn werk bij de Robert Kranenborg Academie. “Hier leidden we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op tot kok, mét baangarantie. Meneer Kranenborg is voor mij een held: niet alleen vanwege zijn culinaire kwaliteiten maar ook als mens. Een hele inspirerende man.”
Springplank
Naast zijn werk voor televisie, zet Mounir zich tegenwoordig meer dan veertig uur in de week in voor Springplank. Deze stichting helpt dak- en thuislozen om weer zo zelfstandig mogelijk te leven. “Ik leid hen op tot kok. Samen verzorgen we maaltijden voor de maatschappelijk opvang en voor de Oekraïense vluchtelingen in Eindhoven.”
Bij Bakkie040, ook onderdeel van de stichting, leidt hij dak- en thuislozen op tot barista. “Dit koffietentje zit nu een jaar op Strijp S en het gaat hartstikke goed. In februari wil ik met Springplank een restaurant openen bij het station. Hier gaan dak- en thuislozen koken voor Eindhoven.”
En of het nog niet genoeg is, geeft Mounir les op de Islamitische basisschool Tarieq in Eindhoven, waar hij na de herfstvakantie gaat koken voor leerlingen. “Helaas speelt armoede een steeds grotere rol en op deze manier krijgen de kinderen toch een verantwoorde maaltijd binnen”, glimlacht hij.
Eén ding is duidelijk: stilzitten is niets voor Mounir. “Nee,” lacht hij, “maar alles wat ik doe, doe ik met plezier. Enerzijds op televisie, wat een fantastisch medium is om mijn passie te delen en te laten zien hoe mooi de Arabische keuken is. Anderzijds door mensen te helpen en dat kan ik doen middels koken en onderwijs. Of zoals ik het zelf altijd omschrijf: ik geef anderen graag een culinaire omhelzing.”