Bleef ik in de vorige Groene Kijk dicht bij huis, dit keer ga ik zo ver mogelijk van huis, zonder Eindhoven te verlaten. Dus op naar Gijzenrooi, niet de wijk, maar het natuurgebied wel te verstaan. Een mooi stuk groen van 115 ha, ingeklemd tussen de Geldropse weg, Geldrop, de A67 en Eindhoven. Dat klinkt niet zo aantrekkelijk, maar het tegendeel is waar. Gijzenrooi is echt heel mooi!
Dat we van dit landschap kunnen genieten is niet helemaal vanzelfsprekend. De genoemde ligging maakt het gebied een ideale kandidaat om er een industrieterrein te maken. Begin de jaren ‘70 was dat ook bijna gebeurd, maar een aantal mensen, waaronder Kees Menken, heeft zich tot het uiterste ingespannen om de natuur te behouden. Aan de Beekloop staat als eerbetoon het Kees Menkenbenkske, geplaatst een jaar na zijn overlijden. Een heerlijke plaats om even rustig de omgeving in je op te nemen.
Elzenbroekbos
Het gebied is in beheer bij Brabants Landschap. Deze weken is men hard aan het werk om afrasteringen te maken om in het nattere gedeelte bij de Beekloop Schotse hooglanders te kunnen laten grazen. Daar ligt ook het oorspronkelijke moerasgebied, de Gijzenrooise Zegge, waar tegenwoordig een elzenbroek- en wilgenbroekbos groeit. Om het unieke gebied te behoeden voor de eetlust van deze beesten, wordt het apart afgerasterd. Evenals de houtwallen, die ook allemaal een aparte afrastering krijgen. De vele palen vallen nu nogal op, maar als ze grijs worden de komende jaren vallen ze weg in het landschap.
De diversiteit bij houtwallen, die het middeleeuwse karakter van het landschap kenmerken, wordt ook op een andere manier bedreigd. Door de stikstofuitstoot van de snelweg krijgen bramen, brandnetels en varens continu extra voeding, waardoor ze onder de bomen van de houtwallen alle andere kruiden wegdrukken. De algemeen voorkomende kruiden op de houtwallen als salomonszegel, stinkende gouwe, dagkoeksbloem en look zonder look zijn bijna verdwenen. Erg jammer, maar op korte termijn een gegeven.
In het hogere deel van Gijzenrooi, meer richting Riel zijn veel scheerheggen aangelegd om bolle akkers heen, waar graan wordt geteeld. Eveneens een nostalgisch landschap dat in stand is gebleven, omdat hier nooit een ruilverkaveling heeft plaatsgevonden. De heggen vol met doornstruiken zoals meidoorn en wilde roos, werken als een magneet op vogels. Wat vroeger op de dag zie je daar de kneu, natuurlijk de heggenmus en veel grasmussen die bij hun liedje een stukje omhoogvliegen. Misschien hoor je de geelgors met het begin van de symfonie van Beethoven. Heb je niet dat geluk, dan zie en hoor je zeker de koolmees, roodborst en de merel.
Wandeling
Het gebied is uitstekend geschikt om eens doorheen te wandelen. Er zijn veel paden, droog aan de Eindhovense kant en wat natter richting Geldrop. IVN heeft er een wandeling uitgezet, die te vinden is op: ivn.nl/afdeling/veldhoven-eindhoven-vessem. Nog een opmerking: schrik niet als je ineens oog in oog staat met een manshoge ijzeren pijpleiding. Het is een noodleiding voor de riolering, die de komende jaren weer helemaal ondergronds gaat.