Velen maakten pas kennis met de smaak van paprika toen ergens in de jaren zestig van de vorige eeuw de zakjes paprikachips op de markt kwamen. Pas later ontdekt men dat de smaak afkomstig is van een groente. Over de hele wereld is de groene, rode en gele paprika niet meer weg te denken uit de keuken. De paprika is een waardevolle toevoeging aan een gezond dieet.
Oorsprong en geschiedenis
De paprika behoort tot de nachtschadefamilie net als tomaten, aubergines en aardappelen. In zowel Midden- als Zuid-Amerika kent men de plant al duizenden jaren. Toen de Spanjaarden en Portugezen de paprika tijdens hun ontdekkingsreizen leerden kennen, brachten zij de plant al snel mee naar Europa. De paprika is familie van de chilipeper maar is eerder zoet dan pittig van smaak. In Engelstalige landen wordt de paprika belle pepper of sweet pepper genoemd. We kennen in Nederland drie kleuren paprika’s: rood, oranje-geel en groen. Maar er zijn nog veel meer vormen en kleuren door kwekers ontwikkeld met ieder zijn eigen smaak.
De bekendste soorten
De groene paprika is nog niet helemaal rijp, heeft een wat bittere smaak en bevat minder suiker dan de rijpere soorten. De rode paprika is zoet van smaak, is rijk aan antioxidanten en bevat veel vitamine C. De oranje-gele soort zit wat betreft smaak tussen de twee andere kleuren in, dus ook volop vitamine C. De minder bekende paarse, witte en bruine paprika geeft met name extra kleur aan gerechten. Voor alle paprika’s geldt dat ze niet alleen superlekker zijn maar vooral heel erg gezond. Weinig calorieën en veel vitamines.
Wist je dat?
Wie bewust eet, kiest met volle overtuiging voor paprika op voorraad. Wist je dat een rode paprika maar liefst drie keer zoveel vitamine C bevat als een sinaasappel? Ook is deze soort extra gezond voor ogen en huid dankzij caroteen. Vitamine B6 (goed voor je hersenen) komen in alle paprika’s voor, evenals kalium (goed voor een gezonde bloeddruk). Daarnaast dragen paprika’s bij aan een prima spijsvertering en versterken zij het immuunsysteem.
Op de borreltafel mogen in repen gesneden paprika’s natuurlijk niet ontbreken want door het zoet-pittige karakter is het een ideale snack. Wie wil afvallen doet er verstandig aan om de ongezonde snacks te verruilen voor de smakelijke paprika.
Teelt en duurzaamheid
Paprika's groeien het beste in warme klimaten en worden wereldwijd in kassen en op open velden geproduceerd. Nederland is een van de grootste producenten van paprika's in Europa, met moderne kassen waarin paprika's onder gecontroleerde omstandigheden groeien. De kweker van 2025 is vertrouwd met biologische gewasbescherming en natuurlijke bemesting. Meer dan eens groeit de plant op een soort spons (bijvoorbeeld steenwol) waar de kweker baas is over ieder waterdruppeltje en voedingsstofje. Geen waterverspilling dus en precisie bemesting.
In de keuken
In salades mag de nog rauwe paprika zeker niet ontbreken en niet alleen omdat hij zo lekker is maar ook vanwege zijn aantrekkelijke kleur(en). Op de barbecue verandert de paprika met zijn zoete en rokerige smaak in een heerlijk bijgerecht. Ook niet te versmaden: de gevulde paprika. Even door midden snijden, vullen met rijst, gekruid gehakt en een uitje en dan de oven in. Heerlijk.
In menige keuken ontbreekt het paprikapoeder niet, gemaakt van gedroogde en gemalen paprika’s. Heel populair in zowel de Hongaarse (denk aan de verrukkelijke goulash) als de Spaanse keuken.