Jasper Scheffers (37) is een man met een missie. Hij wil de transformatie van onze stad zoveel mogelijk vastleggen op de gevoelige plaat. Niet voor niets noemt hij zichzelf Stadsfotograaf van Eindhoven. Binnenkort geeft hij een boek uit over de Rondweg, waarin je duidelijk ziet wat er in de afgelopen tien jaar allemaal veranderd is langs deze belangrijke ader van de stad.
Door Marjolein van Hoof
Dat hij thuishoort in ‘zijn’ Eindhoven is voor Jasper zo klaar als een klontje. Zeker na zijn stage in Denemarken, en later zijn studie in Delft, besefte hij dat des te meer. “Nee, geef mij maar Eindhoven, de plek waar ik geboren en getogen ben. Hier vind ik de mentaliteit van de mensen prettiger.”
Jasper groeide op aan de poort van Strijp-S, waar zijn vader werkte als veiligheidsdeskundige voor Philips. “Daardoor kreeg hij al in een heel vroeg stadium de plannen te zien voor de ontwikkeling van Strijp-S. Mijn interesse voor de stad was nog niet zo groot, maar ik besefte wel: er gaat daar heel veel veranderen, het is slim om dat vast te leggen.” Inmiddels fotografeert Jasper al 19 jaar de ontwikkelingen op het voormalige Philipsterrein.
Ook opvallend: al op 15-jarige leeftijd trok hij geregeld door de stad, gewapend met een analoge camera. “Toen ik in 2005 een digitale camera kocht, ging ik dat nóg vaker doen en kon ik ook meer experimenteren met de fotografie.”
Uit de klauwen
Een hobby die inmiddels behoorlijk uit de klauwen is gelopen. Vier dagen in de week werkt Jasper voor een baas, de rest van zijn tijd stopt hij in de fotografie en verdiept hij zich in de Lichtstad. Zo houdt hij elke dinsdag de raadsvergaderingen bij. “Dan hoor ik in een vroeg stadium wat er precies gaat gebeuren en kan ik me voorbereiden.”
Jasper wil de hele stad registreren: “Voornamelijk de transformatie. Daarnaast probeer ik gewoon goede foto’s van Eindhoven te maken. Zo ben ik bezig alle buurten vast te leggen. Dan loop ik een dagje door een wijk en fotografeer ik iedere straat. Echt een heel groot project. Mensen zeggen wel eens: jij hebt zeker geen vriendin. Nee, dat klopt, daar heb ik geen tijd voor”, lacht hij.
De Gender
Uiteraard volgt Jasper de grote projecten op de voet, zoals het Stationskwartier. Daarnaast heeft hij speciale aandacht voor de Gender. “Ik ben bezig om de hele loop van deze beek vast te leggen. Binnenkort start de ontwikkeling van het Victoriaplantsoen en als dat klaar is, krijgen we de Gender weer terug in de stad.”
Wie weet brengt hij ook daarvan in de toekomst een boek uit, net zoals hij dat twee keer eerder deed van de ontwikkelingen op de Vestdijk en de Geldropseweg. Én binnenkort dus van de Rondweg, dat officieel De Ring wordt genoemd.
Belangrijke weg
In dit nieuwste boek krijg je met foto’s en tekst een goed beeld hoe de omgeving van deze belangrijke weg is veranderd in de afgelopen tien jaar, want zo lang is Jasper al bezig met dit project. Elk jaar op Hemelvaart of Pinksteren loopt hij de hele Rondweg af.
“Een route van 12 kilometer, en als je ook de buurten er omheen meepakt, zit je al snel aan de 20 kilometer. Het is een bewuste keuze om dit altijd in dezelfde periode te doen. Het licht en de natuur zijn dan ongeveer hetzelfde, waardoor je de foto’s extra goed met elkaar kunt vergelijken.”
Veranderingen
Dat er in de loop der jaren veel veranderd is, mag duidelijk zijn. Als voorbeeld noemt Jasper het Campinaterrein. “Ik heb foto’s dat het nog vol vrachtwagens stond, maar ook dat het helemaal leeg was toen Campina daar weg was. Ik heb foto’s van de tijdelijke invulling van deze plek en van nu, dat er opnieuw gebouwd wordt.”
Van het Strijps Bultje tot het Gloeilampplantsoen op Strijp-T; je ziet het allemaal in het nieuwe boek. Er is aandacht voor het vele groen langs de Ring, maar ook voor de diverse scholen, bedrijventerreinen en kleine winkelcentra die er liggen. En dan zijn er nog de bruggen, tunnels en rotondes die deze Eindhovense Stadsfotograaf in beeld heeft gebracht.
Volgens Jasper is het boek interessant voor iedereen die iets met Eindhoven heeft. “De Ring is de belangrijkste weg van de stad, letterlijk heel Eindhoven wordt erdoor verbonden. Het loopt langs alle oude dorpskernen van vroeger. Elk stadsdeel heeft zijn eigen karakter en dat komt samen met de Rondweg. Het is dus niet alleen een laag asfalt waar veel auto’s overheen rijden; de Ring toont je alle facetten van onze stad.”
Het boek ‘De Rondweg, 10 jaar de verschillen in beeld’ (ruim 300 pagina’s dik) verschijnt 18 mei en is nu al te bestellen via: