Op het kruispunt Hoogstraat/Willem de Zwijgerstraat stond tot 1970 een prachtig winkelpand van De Gruyter. Bijgaande foto is uit 1946. Jammer dat het geen kleurenfoto is, want dan zouden we de kenmerkende groene tegeltjes kunnen bewonderen.

Wel zien we de bijzondere Bauhaus-architectuur. Klanten van vroeger herinneren zich vast nog meer dan alleen de groene tegels. Vooral de geur van versgemalen koffie als je de winkel binnenstapte. Want de koffiebonen werden op verzoek van de klant ter plekke gemalen.

Piet de Gruyter had in de volksmond als bijnaam ‘Piet de dief’. Een van de oud-werknemers geeft als uitleg: “In de winkel werd koffie en thee met de hand afgewogen. De winkelmeisjes moesten builtjes en zakjes meewegen, want papier was niet zo duur als koffie of thee.”

Vóór de bouw van de winkel stond op deze plek het Pannenhuis. In 1926 maakte P. Peeters er een litho van, waarvan 20 afdrukken gemaakt zijn. Het pand werd enkele jaren later afgebroken. Bijzonder te bedenken dat het Pannenhuis er 100 jaar geleden nog stond. Het droeg ook de naam ‘Oude Dingbank’, een benaming die verwijst naar de functie van middeleeuws gerechtshuis. De Germaanse stam ‘ding’ heeft de betekenis van ‘plaats van rechtspraak’. Die betekenis komt terug in de Nederlandse uitdrukking 'kort geding'.