Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week behandelt hij de vraag van de heer Hansen.
Mijn gazon was van de zomer niet heel erg groen: veel kale plekken en het groeide slecht. De laatste weken verschijnen er kleine hoopjes aarde in het gras. Weet u misschien wat dit is? Hebben de kale plekken hier iets mee te maken?
Antwoord
U heeft geluk: u krijgt hulp van de natuur om de grond van uw grasveld weer op orde te krijgen! De hoopjes aarde heeft iedereen weleens tussen het gras gezien. De hoopjes zijn gemaakt door regenwormen, die gangen in de bodem maken.
Regenwormen zijn erg belangrijk voor de bodem door hun graafwerk en het omzetten van organisch materiaal. In Nederland komen zo’n twintig soorten regenwormen voor. De meest algemene soort is de gewone regenworm (Lumbricus terrestris). De groep waartoe de gewone regenworm behoort, zijn pendelaars, die diepe verticale gangen maken. Hierdoor kan er meer zuurstof in de grond dringen en wordt het water van een bui makkelijker afgevoerd. De regenwormen zorgen zo voor een betere drainage van de bodem. Als er te weinig plantenresten in de grond zitten, gaan regenwormen boven de grond op zoek naar afgevallen blad, dat ze de grond in trekken. Daar vergaat het verder en wordt het door de regenworm opgegeten. De uitwerpselen van een regenworm bevatten veel humus en mineralen en vormen zo weer een voedselbron voor planten. De bodem wordt door het werk van regenwormen dus vruchtbaarder.
Om uw gazon te verbeteren, kunt u het in deze tijd van het jaar afstrooien met compost. Dit zorgt voor meer organisch materiaal, dat door de regenworm wordt omgezet in humus. In het voorjaar kunt u het gazon doorzaaien, zodat de grasmat dichter wordt. De hoopjes zijn tijdelijk en verdwijnen vanzelf.
Heeft u ook een tuinvraag voor Jeroen Soontiëns? Mail deze dan naar (o.v.v. Groot Eindhoven): info@tuincentrumsoontiens.nl