Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week behandelt hij de vraag van de heer Mokveld.
Help, mijn braam wordt telkens bruin. Het nieuwe blad krijgt elke keer opnieuw bruine vlekken en ziet er misvormd uit. Ik heb al lang geen bramen meer kunnen oogsten. Wat kan ik doen?
Antwoord:
Bramen zijn gemakkelijke tuinplanten. Een braamstruik wordt vaak verkocht als klimplant, tegen een stok aangebonden, maar het is eigenlijk een heester. De takken groeien van nature boogvormig uit, maar laten zich prima leiden tegen een klimgeleiding of muur. Elk jaar vormen zich nieuwe scheuten, die het volgende jaar bloesem en vruchten geven. Daarna sterven deze scheuten af en kunt u ze wegknippen.
Eén van de plantenziektes waar u bij de braam mee te maken kunt hebben, is de bramenroest. Dit is een schimmelziekte, die het blad van de plant aantast. Er verschijnen gele, donkerrode of bruine vlekken aan de bovenkant van het blad. Aan de onderkant kunnen deze vlekken ook zwart van kleur zijn. Uiteindelijk sterft het blad af. De plant gaat niet direct dood van deze schimmel, maar verzwakt wel.
U kunt bramenroest voorkomen door de plant op een gunstige plek te planten. Dit betekent op een zonnige standplaats met voldoende humus in de bodem. Een strooisellaag van verterend blad helpt daarbij zeker. Verder kunt u de plant zodanig snoeien dat hij een open structuur behoudt en het blad sneller opdroogt. Dit voorkomt de verspreiding van de schimmel. Blijft de schimmel hardnekkig terugkomen, dan kunt u preventief spuiten met spuitzwavel om aantasting voor te zijn. Dit doet u dan herhaaldelijk vanaf tweede helft maart tot medio juni.
Heeft u ook een tuinvraag voor Jeroen Soontiëns? Mail dan naar: info@tuincentrumsoontiens.nl (o.v.v. Groot Eindhoven).
tuincentrumsoontiens.nl