EINDHOVEN - Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week behandelt hij de vraag van de heer Peeters.

Sinds ongeveer drie dagen zit er een vlinder in ons huis. Niks mis mee, maar in de winter zou ie een winterslaap moeten houden toch? Ik ben bang dat wij ‘m per ongeluk wakker hebben gemaakt. Wat kunnen we nu het beste doen?

AntwoordDe meeste soorten dagvlinders overleven de winter als ei, rups of pop, maar enkele soorten brengen de winter als volwassen vlinder door. Ze zoeken daarbij een ‘warme’, droge schuilplaats op. Dit kan een houtstapel zijn, een holle boom, maar ook een schuur of zolderverdieping. Een woonkamer of slaapkamer zal een vlinder normaal gesproken mijden, omdat het daar te warm is. De twee soorten dagvlinders die het vaakst binnen worden aangetroffen, zijn de kleine vos en de dagpauwoog. In rust zijn ze allebei donkergekleurd met een grillige tekening. Is de vlinder bijna zwart, dan is het een dagpauwoog. De kleine vos is meer bruinachtig. Bij verstoring zullen de vlinders hun vleugels openklappen om af te schrikken. Bij de dagpauwoog zijn de oogvlekken op de vleugels dan duidelijk zichtbaar. De winterrust bij een vlinder houdt in dat hij zijn spijsvertering op een laag pitje zet en een soort antivries aanmaakt, zodat hij niet kan bevriezen. Dit kost veel energie. Het is dan ook niet de bedoeling van een overwinterende vlinder om telkens wakker te worden. Hierdoor verliest de vlinder teveel energie en zal het voorjaar niet halen. Binnen in huis is het voor de vlinder veel te warm. Het klinkt misschien vreemd, maar u kunt de vlinder het beste buiten zetten. Zet de vlinder bijvoorbeeld in een stapel haardhout of in een onverwarmde schuur. Dit is beschut genoeg. De vlinder zal zelf een goede plek opzoeken en wachten op de voorjaarszon.

Heeft u ook een tuinvraag voor Jeroen Soontiëns? Mail dan naar (o.v.v. Groot Eindhoven): info@tuincentrumsoontiens.nl