Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week behandelt hij de vraag van de heer Ronde.

Ik heb een prachtige druif met iedere zomer veel opbrengst. Helaas groeide deze druif dit voorjaar al opvallend matig en in het begin van de zomer waren de bladeren al wat dor en in de zomer zaten er alleen verdroogde druifjes aan de takjes. Hoe zou dit kunnen komen en wat kan ik nu het beste doen, zodat ik volgend jaar weer kan genieten van onze druif ?

Antwoord:Uw druivenstruik is duidelijk niet gezond. De oorzaak kan een gebrek zijn of een aantasting door een parasitaire schimmel, of beide. Bij druiven geeft gebrek aan magnesium een sterke verkleuring van de bladranden. Bij de blauwe druif is de verkleuring rood, bij een witte druif wordt de bladrand geelachtig. Wanneer u de bodem rondom de druivenstruik niet jaarlijks van voeding voorziet, is de kans groot dat dit de oorzaak van het dorre blad is. Een andere aanwijzing voor magnesiumgebrek is de verdroogde druiventrossen. Als gevolg van dit gebrek kan lamsteligheid optreden, wat betekent dat de sapstroom in de steeltjes stopt, waardoor de druiven verdrogen. Verder is de druif als plant gevoelig voor verschillende schimmelziekten, die specifiek zijn voor druivenstruiken. Deze schimmels leven op het blad en kunnen bruinkleuring van het blad veroorzaken. Wanneer de druif niet in conditie is, is hij hiervoor vatbaarder.

Wat kunt u nu doen om uw struik er weer bovenop te helpen? Strooi in de winterperiode wat kieseriet rondom de plant om magnesium toe te voegen. Als u ook meteen een goede compost gebruikt samen met biovin (gemaakt van druivenpulp!), verbetert u in één moeite ook de bodemstructuur. Bij de aanvang van het groeiseizoen geeft u de plant nog een organische korrelbemesting. Hiermee heeft de druif een goede start.

Heeft u ook een tuinvraag voor Jeroen Soontiëns? Mail dan naar (o.v.v. Groot Eindhoven): info@tuincentrumsoontiens.nl. Zie ook www.tuincentrumsoontiens.nl