Deze maand is de herinrichting van de Boschdijk tussen de Ring en het centrum afgerond. Er ligt nu een versmalde straat met aan beide zijden brede fietspaden in twee richtingen, veel groen en zelfs een enkele wadi voor de opvang van het regenwater.
De wijkbewoners Bernice Kamphuis en Joan van der Laar hebben enkele jaren geleden het initiatief genomen: “Zonder onze actie had het nog jaren kunnen duren”.
De Boschdijk is in de loop der jaren al vaker opnieuw ingericht. Al die keren was het doel ervan om de doorstroming van het groeiende verkeer te bevorderen. De weg is aangelegd in de tijd van Napoleon, tussen 1802 en 1806. Over de restanten van die oude klinkerweg vertelt Anneke van Brussel bij bovenstaande foto dat zij als jong meisje regelmatig met haar vader over de Boschdijk fietste: “Ik heb hem vaak horen roepen ‘Kijk, daar ligt er een’. Mijn vader haalde dan uit de berm een grote bonkige haast niet te tillen kei onder het gras vandaan. ‘Dit is een steen van de oude weg die Napoleon heeft laten aanleggen’. Dit soort stenen zouden als grens tussen weg en berm hebben gelegen”.
De foto zelf laat zien hoe in 1931 de kinderkopjes op de Boschdijk vervangen werden door een betonnen wegdek. Uiterst modern in die tijd. Maar ook toen al bedoeld om het relatief nieuwe vervoermiddel, de automobiel, sneller en comfortabeler over deze weg te laten rijden. De foto is genomen op de plek waar nu de Barrierweg uitmondt op de Boschdijk, richting het centrum. Bijna 100 jaar later is het nieuwe ontwerp gericht op minder auto’s, minder snelheid, meer veiligheid voor fietsers en voetgangers en meer groen. Het is een trendbreuk.