Onlangs nam het DAF Museum het initiatief om vier speciale biertjes te presenteren die de namen kregen van beroemde DAF-producten. Bieretiketen, da's weer eens iets anders dan trucks en auto's.
De speciale biertjes kennen namen als het Pientere Pookje en Vario Maatje. De productie is beperkt tot 600 sets van vier speciale bieren, gebrouwen door de Eindhovense Lighttown Brewers en alleen te koop in het DAF Museum.
Fusten en flessen
Op de plek van het museum aan de Tongelresestraat was ooit een bierbrouwerij en mouterij te vinden, begonnen in 1884. In de 19e eeuw koos Antoon Coolen, medeoprichter en eigenaar, een naam voor de brouwerij. Het ging in 1884 van start als Brouwerij De Valk. Het is een voor die tijd moderne brouwerij met een stoommachine. In de eerste jaren bereikte het bier de klanten in fusten, flessen bier kwamen pas rond de eeuwwisseling op. Van die flessen met etiket zijn er een aantal bewaard gebleven. Het zijn beugelflessen, zoals bierbrouwer Grolsch die nu nog voor zijn pilsner bier gebruikt. Een betrouwbare afsluiting die toen nog op kon tegen de goedkope, maar onbetrouwbare kroonkurk.
Etiketten
Ook het etiket werd belangrijk, niet alleen om het biertype aan te geven, maar ook om de flessen retour te krijgen voor hergebruik. Het etiket werd bovendien een reclameobject, aantrekkelijk ogend, in frisse kleuren gedrukt. Ook toen waren etiketten belangrijke middelen om de verkoop te stimuleren. Gelukkig is er een reeks bewaard gebleven, los en op flessen, met daarop de vermelding van het biertype. Dat de brouwerij van Antoon Coolen tot 1953 verschillende biertypen wist te brouwen, mag uit deze verzameling blijken.