Over enige tijd worden de wegen rond het winkelcentrum Kastelenplein (Gestel, Genderbeemd) opnieuw ingericht ten behoeve van de HOV-4, de snelle buslijn richting Veldhoven/ASML. Ook het winkelcentrum zelf wordt gerenoveerd en er zijn plannen voor de bouw van heel veel woningen eromheen. Allerlei grootsteedse activiteiten op een plek waar tot vijftig jaar geleden landelijke rust heerste: een vrijwel onbebouwde groene ruimte tussen de dorpskernen van Gestel, Meerveldhoven en Zeelst.
De enige industriële activiteit bestond destijds uit het bakken van stenen. In dit buitengebied stonden twee steenfabrieken: de ‘Meierij’ en de ‘Koraal’. De ‘Meierij’ lag op korte afstand van het huidige winkelcentrum, ongeveer waar nu het gebouw ‘Genderhof’ staat. De steenoven kwam in 1911 in het bezit van J. van de Ven. De klei werd in de beginperiode aangeleverd vanuit een afgraving die in Engelsbergen lag (achter de huidige drukkerij Vrijdag), en na 1950 tussen de Limburglaan en het Afwateringskanaal. De fabriek werd in 1970 gesloopt om plaats te maken voor de woningen in Genderbeemd.
Een stukje noordelijker lag de andere steenfabriek, de ‘Koraal’, in het huidige Nelson Mandelapark, op de grens van Gestel en Strijp. Het waren vooral jongens uit Strijp die hier gingen werken, onder het toeziend oog van baas Malte. Vanuit de afgraving liep er een smalspoorlijn voor het treintje dat de klei naar de ‘Koraal’ bracht en verder doorreed naar de ‘Meierij’.
De exacte locatie van beide steenfabrieken is te vinden op de foto’s 35963 en 25039 op de site van Eindhoven in Beeld. In Genderbeemd zelf herinnert bijna niets aan dit verleden. Alleen de rij oude bomen in de bocht van de Aldendriel laat het tracé van de Kasteelweg zien. Verderop aan deze straat was de ‘Koraal’ gevestigd.