Eindhovenaren geboren vóór de jaren zestig hebben het levenslicht gezien tijdens het Rijke Roomse Leven, een periode van ongeveer 1860 tot 1960 in Nederland. In deze tijd kende het katholicisme een ongekende bloei, vooral in de zuidelijke provincies Noord-Brabant en Limburg.
De invloed van het geloof en de kerk was groot, iedereen van katholieke huize kan daarover meepraten. De kerken vormden het middelpunt van de culturele, sociale en spirituele bloei van het katholicisme. Met hun torens waren ze tevens vaak herkenningspunten in steden en dorpen.
Door ontkerkelijking en financiële problemen hebben veel kerkgebouwen tegenwoordig een andere bestemming gekregen of ze zijn gesloopt. Eindhoven in Beeld gaat daarom op ‘kerkenpad’ door Eindhoven, op zoek naar deze verdwenen herkenningspunten.
Deze keer bezoeken we de St. Antonius van Paduakerk, ook bekend als de Fellenoordse kerk. Vanwege de sterke groei van de gemeente Woensel werd in 1909 de Sint Petrusparochie gesplitst. De Antonius van Paduakerk aan de Fellenoord werd toen geopend. Bouwpastoor was pastoor Peters, naar wie later de Pastoor Petersstraat werd genoemd.
De Antonius van Paduakerk was een driebeukige, neo-romaanse kruisbasiliek, ontworpen door architect A. Margry. Het was een van de drie kerken in Eindhoven die aan deze heilige werden gewijd, mogelijk gemaakt door een gift van de vermogende Rotterdamse handelaar Jan Grewen. Hij stelde als voorwaarde dat de kerken aan zijn geliefde heilige Antonius van Padua zouden worden gewijd. Stratum had een Sint Antoniuskerk in het Villapark (nu Tongelre, zie EIB fotonr. 41089) en Strijp heeft nog steeds de Steentjeskerk in het Philipsdorp.
In 1971 werd de kerk aan de eredienst onttrokken en, ondanks protestacties, twee jaar later gesloopt. In de volgende aflevering is de kerk in Strijp aan de beurt.