Eindhoven kent een rijke geschiedenis. Maar welke Eindhovenaar heeft de feiten op rij? Komende vrijdag rolt het handig naslagwerkje ‘Eindhoven voor Dummies’ van de pers. Eindhoven is de eerste stad in Brabant die de eer te beurt valt om in de zogeheten ‘Dummies-reeks’ opgenomen te worden.

EINDHOVEN - De kleine geschiedenis van Eindhoven in een notendop, zo laat het 150 pagina’s tellend boekje zich het best omschrijven. Journaliste en historica Freke Sens schetst aan de hand van interessante wetenswaardigheden een mooi beeld over de stad én van Eindhovenaren die een opvallende rol hebben gespeeld. De verwoestende stadsbrand van 1486, het Beleg van Eindhoven, het Sinterklaasbombardement, komen vanzelfsprekend aan de orde. Maar ook passeert de stadsguerrilla van de beruchte Rode Jeugd de revue. Evenals het Stratumseind, buiten Eindhoven wellicht bekendste straat van de Lichtstad, dan vanwege zijn ligging aan een belangrijke handelsroute een belangrijke rol heeft gespeeld.

Herwonnen trots

Ook is er aandacht voor illustere Eindhovenaren als patriot Jan van Hooff, protestzanger Armand en PSV-icoon Coen Dillen. Net als voor de economische malaise waarin de stad in de jaren negentig verkeerde toen een faillissement van Daf onvermijdelijk leek, en Philips het hoofdkantoor verplaatste naar Amsterdam. Dat Eindhoven zich met name de laatste decennia zich op de kaart heeft gezet als stad waar de focus is komen te liggen op design en hightech, is volgens Freke Sens tekenend voor de veerkracht van de stad. “Het heeft gezorgd voor een herwonnen trots.”

De komst van Philips is onlosmakelijk verbonden met ontwikkeling die Eindhoven als stad heeft doorgemaakt. Freke Sens: “Daar kon ik uiteraard niet omheen. Maar er viel zoveel méér te vertellen. Natuurlijk heb ik niet álles kunnen behandelen”, zegt de Eindhovense, woonachtig onder de rook van het Philips Stadion. “Wel heb ik geprobeerd om een zo’n compleet mogelijk beeld te schetsen van de stad, soms door historische bronnen, soms door gebruik te maken van anekdotes. Qua toon heb ik het bewust luchtig gehouden.”

Schrijven is schrappen, weet ook Sens. “Al was het soms best lastig om keuzes te maken.” Dat bijvoorbeeld Hilda Verwey-Jonker, sociologe, feministe en eerste vrouwelijk gemeenteraadslid van Eindhoven, het boekje niet heeft gehaald, doet Sens bij nader inzien pijn. “Mijn boek is niet bedoeld als een allesomvattend historische werk. Maar wie het leest, zal beslist met andere ogen kijken naar de stad.”

Eindhoven voor Dummies is onder meer te verkrijgbaar bij boekhandel Van Pierre.