EINDHOVEN - De start-up ‘Lightyear’ uit Eindhoven is onlangs in de uitzending van RTL Summer Night verrast met 100.000 euro voor hun revolutionaire zonneauto, de Lightyear One. Presentator Beau van Erven Dorens bracht het team het goede nieuws dat zij een van de vijf finalisten van de Postcode Lottery Green Challenge 2017 zijn en kans maken op de hoofdprijs van 500.000 euro.

Extra bijzonder is dat dit jaar alle vijf de finalisten in ieder geval met 100.000 euro naar huis gaan, dus deze investering heeft de start-up al binnen. Het team neemt het tijdens de finale op 14 september op tegen vier andere groene start-ups uit de hele wereld. Dit zijn: ARED en EarthEnable, beiden uit Rwanda, Glowee uit Frankrijk en Pond uit Denemarken. Tijdens de finale wordt bekend wie naar huis gaat met de hoofdprijs van een half miljoen euro. De Postcode Loterij organiseert jaarlijks de wedstrijd om groene innovaties een boost te geven.

Lightyear is een spin-off van het succesvolle Solar Team van de Technische Universiteit Eindhoven. De Lightyear One is een volledig door zonne-energie vierwielaangedreven auto met een actieradius van 800 kilometer en heeft een topsnelheid van 180 km/u. De geïntegreerde zonnecellen in het dak voorzien het voertuig van de benodigde elektriciteit, daardoor is de auto niet afhankelijk van een infrastructuur van oplaadpunten. Dit is een groot voordeel, omdat momenteel slechts 3% van de wereldbevolking een openbaar oplaadpunt in een straal van 100 kilometer heeft. Lex Hoefsloot (26) is medeoprichter van Lightyear en vertegenwoordigt het team tijdens de finale.

De andere finalisten

ARED heeft de Shiriki Hub ontwikkeld, een mobiele kiosk die duurzame energie en goedkope wifi naar het Afrikaanse platteland wil brengen. EarthEnable maakt vloeren van lokale, natuurlijke materialen en worden afgedicht met een plantaardige olie. De vloeren zijn 75% goedkoper dan cement en de CO2 –uitstoot ligt 90% lager. De Franse start-up Glowee heeft een technologie ontwikkeld om de chemische reactie waardoor diepzeevissen en vuurvliegjes licht geven te isoleren en te concentreren tot een volwaardige lichtbron. De Deense start-up Pond heeft een methode ontwikkeld om uit landbouwafval biohars te halen, dit biedt een volwaardig en duurzaam alternatief voor de bestaande kunststoftoepassingen.

De finale vindt plaats in de Gashouder in Amsterdam en is te volgen op: www.greenchallenge.info

Vorig jaar won de Delftse start-up PHYSEE de hoofdprijs met hun energieopwekkend glas, de PowerWindow.