Eten en carnaval: het is onlosmakelijk met elkaar verbonden. Onze Lampegatse Chef Kok Rob Beerkens neemt ons mee naar de ‘culinaire carnavaleske historie’ van Lampegat.

De eerste optekening van carnaval in Eindhoven dateert uit 1668, toen onder de naam Vastenavondviering. Een feest waarbij er gedanst werd en veel gedronken. Het feest werd al snel verboden. Veel later, in 1883, wordt opnieuw gesproken over carnaval, destijds met een feest rond de Markt. Sterke drank was verboden, maar feesten mocht. Én natuurlijk eten.

Zoete koekjes

Pas in 1932 zien we de allereerste beginselen van het huidige carnaval. In de Meierijsche Courant van 5-2-1932 vinden we een advertentie van Henri de Leijer (gevestigd op Stratumseind 15) met daarin een aanbieding van gebak en zoete koekjes. Onder het mom: Carnaval viert u in den huiselijke kring, dus gezellig met familie en vrienden.

Krentenmik van 2 meter

Begin jaren ‘50 ontstaat het Lampegatse carnaval zoals we het nu kennen. In een artikel uit 1955 lezen we een leuk bericht over CV De Leute. Deze vereniging had voor de Boerenbruiloft een krentenmik van 2 meter geregeld bij de ETOS Bakkerij, waar iedereen van mee kon genieten. Het werd gegeten onder het genot van brandewijn.

Ook tijdens de optocht werd vaak iets te eten of te drinken uitgedeeld. Denk hierbij aan de Dweilkar met warme worst, de kar van CV De Leute met soep en Appie Dijk die in diverse karren Schrobbelèr uitdeelde. Zo zijn er tal van voorbeelden.

Braaivleesparty

In 1978 vond voor het eerst het Breugeliaans feest of de Braaivleesparty plaats op de Woenselse Markt. Hierbij werd een varken aan een spit gebraden, een warme poot werd in het bier gezet voor de smaak. Helaas bestond dit evenement maar een paar jaar.

Nog zo’n voorbeeld: het Lampegatse carnavalsontbijt. Van 1978 tot 2006 een begrip in Lampegat! De organisatie was in handen van CV D’Haone, De Volders en de CV Hoveniers. Zo’n 1100 gasten - veel ouders met kinderen - kwamen op zondagmorgen bijeen in de Schouwburg. Gehuld in pyjama, nuttigden ze het ontbijt op de trap.

Vanaf 2007 organiseerde CV D’Haone een brunch in de tent op de Markt, deze was op zondag na de mis. Later was de organisatie in handen van een commissie van de FEC, maar helaas door te weinig animo is dit ter ziele gegaan.

Katerontbijt

Ook het katerontbijt Gietercantus van D’Haone bij eetcafé D’n Hertog op zondagochtend na de mis was een voorbeeld van hoe eten verbroedert. Gezellig ontbijten en zingen. Tegenwoordig wordt dit op carnavalsmaandag gehouden in een nieuwe vorm en wel in de Salon op het Wilhelminaplein. Een ludieke manier om met je vriendengroep te zingen en heel veel lol hebben.

Mensen van Goede Wil

De boerenfamilie bestond oorspronkelijk uit een groep van 9 tot 12 personen, die de naam Mensen van Goede Wil hadden. Van 1977 tot 2001 zorgden zij dat de scheidend Stadsprins een galgenmaal kreeg tijdens het Federatiebal. Bovendien deelde deze groep, overal waar ze kwamen, roggebrood met zult, gekookte eieren en gebraden kippenpootjes uit.

De boerenfamilie introduceerde tevens De Boerenmoeshap. Op maandagmiddag, na het dweilen door de binnenstad, gezellig samen eten in de Stationshal met levendige muziek, ludieke acts en uiteraard in aanwezigheid van de Stadsprins met Groot Gevolg.

Nog altijd komen de bakjes met zult en worst op de tafel zodra de boerenfamilie ergens is. Iedereen kan meegenieten van deze heerlijkheden.

Boeren

Op dinsdag wordt het boerenbruidspaar in het onecht met elkaar verbonden. Vroeger vertrok de stoet om 10.00 uur met paard en wagen vanuit Acht naar het centrum van ons Lampegat. Ze stopten onderweg bij De Grote Beek waar alle aanwezigen erwtensoep met roggebrood en zult aten voordat ze verder trokken naar het centrum. Ook op de karren en wagens was er meer dan voldoende eten en drinken. Vanwege veiligheidsmaatregelingen kon de stoet niet meer starten in Acht.

Nu brunchen de boeren al jaren met elkaar op dinsdagmiddag bij D’n Hertog, voordat de boerenbruiloft plaatsvindt. Dit jaar is dat overigens voor het eerst in D’n Schuur, nog steeds met erwtensoep en roggebrood met zult. Hopelijk blijven deze tradities bestaan tot in lengte der jaren.

Pop-up

Tegenwoordig heeft Lampegat diverse pop-up restaurants, onder meer van onze oud-Stadsprins Rudolfo en zijn team. Elk jaar op een andere verassende locatie serveren ze na de mis hun befaamde Eggs Benedict.

Ook het Lampegats Schnitzelparadijs bij Stads was jarenlang een vaste waarde. Lekker laagdrempelig en gezellig, zoals het hoort.

Tot vorig jaar kon je óok met z’n allen eten voorafgaande van het Liedjesfist. Zo was er een buffet met stampotten, kip en de laatste keer stond er een ouderwetse frietwagen. En dan zijn er nog de verenigingen die gezellig samen in de stad eten tijdens carnaval.

Zo zie je dat eten al jaren een belangrijke plek heeft in ons Lampegats carnaval. Gezelligheid en verbroedering zijn de sleutelwoorden, met eten als verbindende factor.

Lampegatse Chef Kok

Salaai!