Hoe houden we ons staande in een wereld die meer en meer wordt gedomineerd door digitale technologie? En hoe zorgen we ervoor dat we de grip niet verliezen, maar zelf de controle houden? De expositie ‘Digital Wellness Center’, die vanaf zaterdag 15 februari is te bezoeken in het Evoluon, probeert op deze vragen een antwoord te vinden.
Door Rob Weekers
In een tijd waarin mensen gemiddeld 150 keer per dag op hun telefoon kijken en dagelijks zo’n 110 berichten versturen, biedt deze tentoonstelling een verfrissend perspectief op wat door de samenstellers van de expositie ‘digitaal welzijn’ wordt genoemd. Tijd om onze verhouding met technologie eens onder de loep te nemen, zo is de gedachte.
Digital Spa
“Of je nu wilt of niet, iedereen heeft met technologie te maken”, zegt Koert van Mensvoort, directeur van het Next Nature Museum en een van de samenstellers van de expositie. “We hebben bijna allemaal een smartphone en zijn zo’n beetje 24 uur per dag bereikbaar. De vraag is: moet je dat willen? Het is juist goed om tijd vrij te maken voor andere zaken, en een balans te vinden tussen je werk- en privéleven. In het Digital Wellness Center willen we bezoekers helpen begrijpen dat technologie niet de vijand is, maar juist een hulpmiddel kan zijn voor mentale rust en persoonlijke groei, zeg maar gerust dat we hier een soort digital spa hebben gecreëerd.”
3D-fractals
“Qua plek kan het niet beter”, zegt Van Mensvoort als hij een kijkje neemt op de bovenste etage van het Evoluon waar technici de laatste hand leggen aan de inrichting van de futuristisch ogende expositie. In het oog springen fraai verlichte 3D-fractals die zijn gebaseerd op wiskundige modellen, en wel wat weg hebben van bomen of planten. Iets verderop wordt gewerkt aan een plek waar robots en rust samenkomen in een meditatieve omgeving. Een grote swipewall is er juist voor bedoeld om in actie te komen.
Slaapwandelaars
Tijden veranderen, weet Koert van Mensvoort. In een verleden was hij onder andere ontwikkelaar van videogames, en zag hoe de digitale revolutie zich voltrok. “En nog steeds volgen ontwikkelingen elkaar in een razend tempo op. We zijn geneigd om al die technologie massaal te omarmen, maar zijn ons er minder van bewust dat we daar zorgvuldig mee om moeten gaan. Dat zijn we allemaal nog aan het leren, als slaapwandelaars in de toekomst”, lacht Koert van Mensfort.
Rust creëren
“Zoals technologie evolueert, zo geldt dat ook voor de mensen. In díe zin dat we niet alleen het tempo moeten bijhouden, maar ons ook moeten afvragen wat al die technologie ons brengt, en belangrijker nog: hoe gaan we daar mee om? Al verschilt dat natuurlijk van persoon tot persoon. Een tool om een maximale schermtijd te regelen, is bijvoorbeeld relatief simpel maar daar gaat wel bewustwording aan vooraf. Welke meldingen wil ik wel en welke wil ik niet ontvangen op mijn telefoon? Met andere woorden: wie mag op welk moment in mijn hoofd komen? Eindeloos TikTok filmpjes kijken tot je er gaar van wordt? Dat kan niet de bedoeling zijn, dan gaat er iets mis. Het is lastig om aan verleidingen weerstand te bieden. Voor een groot deel is het een kwestie van gezond verstand gebruiken”, weet Koert, “maar soms heb je een duwtje in de rug nodig. Technologie kan ons ook helpen om juist iets meer rust te creëren. Dat willen we met deze expositie laten zien.”
Generaties
De tentoonstelling is nadrukkelijk bedoeld voor jong en oud. “Verschillende generaties kunnen van elkaar leren. Jongeren kunnen oudere mensen helpen om bijvoorbeeld digitaal vaardiger te worden, ouderen die op hun beurt aan jongeren laten zien hoe je je ook in de offline-wereld prima kan vermaken. Digital wellness gaat wat dat betreft niet om minder technologie, maar om slim omgaan met wat ons helpt, en te herkennen wat ons belast.”, zegt Koen van Mensvoort. “Echt digitaal welzijn ontstaat wanneer technologie net zo kalm en natuurlijk aanvoelt als een wandeling door het bos. Als we dat met onze expositie bereiken, dan is het geslaagd.”
Het Next Nature Museum is te vinden in het Evoluon aan de Noord Brabantlaan, en is van woensdag tot en met zaterdag te bezoeken van 11.00 tot 17.00 uur. Meer weten? Kijk dan hier.