Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week behandelt hij de vraag van de heer Sibbing:
Ik had tot nu toe een mooie rus in de tuin. Omdat hij zo sterk uitgroeide, is hij vorig jaar gesnoeid. Kort geleden begon de boom weer uit te lopen. Echter, op een deel van de takken is nog geen uitgroei te zien is, terwijl de rest van de takken een gezonde uitgroei vertoont. Komt dit nog?
Antwoord:Deze boom heeft de Latijnse naam Rhus typhina, maar heet in het Nederlands fluweelboom, vanwege de zacht behaarde scheuten. Het is een boom die heel geschikt is voor een kleine tuin, omdat hij meestal laag vertakt en uitgroeit tot een kleine karakteristieke boom of grote struik van zo’n drie tot vier meter hoog. De decoratieve waarde van deze soort zit hem verder in de spectaculaire oranje herfstkleur van het blad en de bloempluimen.
De fluweelboom groeit makkelijk en een jonge struik is al snel twee meter hoog. Snoeien is eigenlijk nauwelijks nodig, omdat de Rhus van nature een grillig vertakkingspatroon heeft. Wilt u de groei toch sturen, snoei dan tijdens het groeiseizoen in de periode juni tot en met september. De plant maakt melksap aan ter bescherming van beschadigingen. Dit droogt als een gom op op de snoeiwonden.
In uw geval moet er een andere oorzaak zijn dan het snoeien dat een deel van de fluweelboom niet meer uitloopt. Waarschijnlijk is dit een aantasting door de schimmel Verticillium, die verwelkingsziekte veroorzaakt. Een deel van de plant sterft dan vrij plotseling af. Als de bast van dit deel van de boom er niet meer vitaal (frisgroen) uitziet, dan kunt u dit stuk van de boom afzagen tot op het gezonde hout. De fluweelboom verdraagt verjongingssnoei prima, dus kan zich op termijn weer helemaal herstellen van deze aantasting.
Heeft u ook een tuinvraag voor Jeroen Soontiëns? Mail dan naar: info@tuincentrumsoontiens.nl (o.v.v. Groot Eindhoven).
tuincentrumsoontiens.nl