Bij revalidatiecentrum Blixembosch is nog tot en met mei van dit jaar een bijzondere expositie te zien met foto’s van Ilse Schaffers. De fotografe heeft diverse facetten van de gehandicaptensport in ons land in beeld gevangen. Fanatisme, overtuiging en doorzetten, is de rode draad. “De gehandicaptensport komt er in ons land nogal bekaaid vanaf, dat moet veranderen.” (geschreven door Rob Weekers)
EINDHOVEN - Een Nederlands sportteam dat een gouden medaille in de wacht sleept tijdens een WK. Normaliter zou dat een vloedgolf van publiciteit te weeg brengen. Maar de rolstoelbasketbalsters die afgelopen jaar geschiedenis schreven met het behalen van een wereldtitel kwamen er ietwat bekaaid vanaf als het gaat om publiciteit en aandacht. En dat was tegen het zere been van Ilse Schaffers die de prestaties van de Orange Angels, zoals het team ook bekend staat, in beelden vast legde.
TopprestatieUiteindelijk kreeg het team toch de aandacht dat het verdiende, maar daar was wel een klein publiciteitsoffensief voor nodig. “Jammer, want veel sporters met een beperking leveren topprestaties, en moeten vaak hun grenzen verleggen om tot succes te komen.” Scheffers, zelf ooit een fanatiek korfbalster, moest haar sport noodgedwongen door blessures op een lager pitje zetten. “Ik merkte dat het me veel moeite kostte om een wedstrijd te spelen. Maar het zette me wel aan het denken. Als je te maken hebt met lichamelijke beperkingen vergt het een enorm doorzettingsvermogen om te blijven sporten. En dat geldt helemaal voor mensen die een arm of een been missen, of in een rolstoel zitten. Het fanatisme van al die sporters die ondanks hun beperking tot het uiterste gaan, de grenzen verleggen met overtuigingskracht, al die mensen inspireren mij.
Voor Ilse Schaffers een van de redenen om de camera ter hand te nemen en zich toe te leggen op het fotograferen van sporters met een beperking. Voor de fotografe die ooit bewegingsleer studeerde een logische stap. Schaffers dompelde zich onder in wereld van de gehandicaptensport, en verdiepte zich in tal van disciplines als rolstoelbasketbal, rolstoelrugby en paracycling. “Ik ben er vol ingedoken. Om te weten hoe is het is om bijvoorbeeld rolstoelbasketbal te spelen, moet je het zelf dóen. Het heeft me geholpen de sport in beeld te brengen zoals ik dat wil. Het mooie ervan is dat je als kijker totaal niet meer ziet dat de sporter een beperking heeft.”
InspiratieAls je iets wil, dan kun je alles bereiken, is de boodschap die Schaffers met haar foto’s wil laten zien. Niet alleen ter inspiratie voor de sporters zelf, maar ook voor begeleiders en mensen die betrokken zijn bij de revalidatie. “Niemand staat aan de zijlijn”, wil Schaffers met haar foto’s laten zien. “Wat dat betreft is deze expositie op de juiste plek”, zegt Ilse, die op een steenworp afstand van Blixembosch opgroeide. “Als mensen niet meer kijken naar de rolstoel, maar in persoon die erin zit, dan is er een wereld gewonnen.”