Spannende tijden voor het Freedom Theatre aan de Zevenaarlaan. Het theater heeft te horen gekregen dat het de deuren moet sluiten, en mogelijk plaats moet maken voor een sportvereniging. Theatergezelschappen, artiesten en muzikanten verliezen met de sluiting van het Freedom Theatre hun thuishonk. Met een petitie willen sympathisanten van het theater daar een stokje voor steken. Inmiddels is de steunbetuiging door zo’n 800 mensen ondertekend.
Door Rob Weekers
Komende dinsdag wordt de petitie aangeboden aan de gemeente, nadat voorafgaand het theater en de gemeente met elkaar om tafel hebben gezeten. Met een brandbrief aan alle gemeenteraadsleden werd eerder al een eerste poging gedaan om sluiting van het theater te voorkomen.
“Dat we met elkaar in gesprek kunnen gaan, is voor ons een mooie stip op de horizon”, zegt Kim Don, als regisseur en programmamaker verbonden aan het Freedom Theatre. “Het voelt voor ons een beetje als David tegen Goliath, maar niettemin zijn we hoopvol gestemd.” Die hoop is voor een groot deel te danken aan het feit dat de gemeente serieus heroverweegt om de verhuizing van het Freedom Theatre te herzien.
Anti-kraak
Dat het Freedom Theatre moet verkassen, is op zich weinig verassend. Het theater heeft twee jaar geleden als antikraak-huurder onderdak gevonden in een gebouwtje dat voorheen diende als gymlokaal van Basisschool de Rungraaf in Drents Dorp. Bedoeling was dat het theater vier tot acht jaar van het gebouw gebruik mocht maken, zo luidde een (mondelinge) toezegging van anti-kraakverhuurder VPS. “Dat we een kleine maand geleden te horen kregen dat we nog voor 30 augustus moeten vertrekken, viel ons rauw op het dak”, zegt Kim.
Volgens haar zou het gedwongen vertrek van het Freedom Theatre een culturele kaalslag betekenen voor de stad. Naast het Freedom Theatre zijn onder meer Ariëns Toneel, Proskenion, en Basta! vaste gebruikers van het theater. “We hebben sowieso nog een flink aantal voorstellingen op de rol staan, die zouden dan allemaal niet meer door kunnen gaan, dat is op zijn zachtst gezegd rampzalig. Nu Pand P wordt verbouwd, vinden ook andere groepen bij ons een tijdelijk onderkomen als het gaat om voorstellingen. Als we aan het eind van de maand de deuren moeten sluiten, hoe moet het dan verder? Daar willen we niet aan denken”, zegt Kim strijdbaar.
Dwarsverbanden
Het Freedom Theatre, vorig jaar nog genomineerd voor de Eindhoven Cultuurprijs, biedt met name een podium voor groepen met een kleine beurs. Kim: “En juist daarom zijn de toegangsprijzen voor iedereen betaalbaar. Daarbij komt dat we in Eindhoven een toegevoegde waarde zijn in het cultuuraanbod. We brengen ook de wat kleinere producties op de planken, bieden kansen aan amateurtoneel, of faciliteren producties die je elders niet ziet.”
Vraag blijft: hoe erg is het als het Freedom Theatre de deuren moet sluiten? Kim hoeft er niet lang over na te denken. “Wat we in een relatief korte tijd samen hebben opgebouwd, verdwijnt. Doodzonde.”
Kim verwijst naar de dwarsverbanden die zijn ontstaan tussen de verschillende gebruikers die het Freedom Theatre als thuishaven heeft. “Er is de afgelopen twee jaar iets moois gegroeid”, legt ze uit. “Van een spuuglelijk gebouwtje hebben we in korte tijd een mooie theaterzaal gemaakt, met een podium, kleedruimten, foyer en zitplaatsen voor het publiek.”
Stijgende lijn
In de afgelopen twee jaar heeft het theater ruim 4.000 bezoekers over de vloer gehad. “En daar zit een stijgende lijn in”, zegt Kim. “Stel dat het voor ons ophoudt, dan gaat voor veel mensen heel veel plezier verloren. Natuurlijk moeten we eens verkassen, maar als ons iets meer tijd is gegund, kunnen we zoeken naar nieuwe plaatsen waar we verder kunnen. Dat gun ik niet alleen het Freedom Theatre, maar ook de stad en haar inwoners.”