Een kakofonie aan vogelgeluiden kondigt het ’s morgens al aan: de lente is begonnen. Vogeltjes vliegen met stukjes mos en takjes heen en weer. En net zoals vorig jaar is ook het schapenvachtje onder onze veranda geliefd bij de eekhoorntjes.
Vol overgave proppen zij hun wangzakken vol met stukjes wol om vervolgens als een razende Roeland van boom naar boom te springen en een zacht matrasje voor hun nageslacht te realiseren. Wat dat betreft zit de natuur prachtig in elkaar. Tijdens de broed- en kraamperiode hebben zowel vogels als eekhoorns maar één doel: hun familie zo goed mogelijk verzorgen en beschermen.
Dat dit ten koste gaat van andere zorgzame dierenfamilies is soms keihard. Vorig jaar was ik er getuige van dat een Vlaamse gaai met zijn snavel uit een nestkastje een net uit het ei gekropen vogeltje pikte. En wie regelmatig op internet naar ‘Beleef de lente’ kijkt, ziet jonge konijntjes, duifjes en muisjes op het menu van onze roofvogels staan. Voor al het jonge leven dat zich de komende weken weer in onze tuinen en parken aandient geldt, dat zij het zonder de liefde van hun ouders niet gered zouden hebben.
Liefde die niet alleen voor dieren geldt, maar ook voor ons. Zeker in deze afschuwelijke coronatijd waarin we ook de komende maanden nog beknibbeld worden op onze vrijheid, speelt liefde voor elkaar een grote rol. Afgelopen zaterdag was het de landelijke opschoondag en werden we opgeroepen om tijdens ons dagelijkse ommetje een vuilniszak mee te nemen en alle rotzooi die we tegenkwamen daarin te verzamelen. Een geweldig initiatief, want samen je buurt schoonhouden geeft niet alleen voldoening, het verbindt je ook met elkaar.
Ik wil nog een stapje verder gaan. Zeker wanneer je graag in potten en pannen roert en er in je straat of flat alleenstaande ouderen wonen. Maak eens een bord extra en verwen daarmee een medebewoner. Er wordt momenteel veel van ons gevraagd, maar de gele narcissen die in onze stad bloeien, geven me weer hoop. ‘t Komt weer goed, maar we moeten nog even geduld hebben.