Volgende maand is het op de kop af veertig jaar geleden dat A.F.Th. van der Heijden zijn schrijversdebuut maakte. De in Geldrop geboren en getogen auteur heeft inmiddels een indrukwekkend oeuvre op zijn naam staan, waarvan Geldrop een onlosmakelijk deel van uitmaakt. Om het jubileum niet onopgemerkt voorbij te laten gaan, houdt bibliotheek Dommeldal en Volksuniversiteit Geldrop een literaire wandeling die voert langs plekken die een belangrijke rol spelen in romans van de schrijver. Voorafgaand aan de wandeling houdt Han Roijakkers een lezing.
GELDROP - Roijakkers heeft de auteur Van der Heijden op de voet gevolgd, en is lezer van het eerste uur. “Van der Heijden heeft veertig jaar geschreven, ik heb hem veertig jaar gelezen. Hij is een geboren verteller, zijn werk kent een enorme gelaagdheid en blijft me boeien.” Roijakkers neemt tijdens de lezing de toehoorders mee naar de ‘Geldropse laag’ in het kleurrijke oeuvre van Van der Heijden. Daarin zit de ontwikkelingsgeschiedenis van de monumentale romancyclus ‘De tandeloze tijd’ en de verfabelde rouw in requiems voor Van der Heijdens vader, zijn neef, een vriendin, een vriend.
Aan de basis van de wandeling staat een werkgroep van zes vrijwilligers. ‘Het oprichten van een eerbetoon aan de dorpsjongen die met een groot talent onbevangen een eigen epische wereld schept’, zo luidt het motief. De wandeling voert de deelnemer door het decor van de jeugd van Van der Heijden. Huizen, scholen, straten, cafés, pleinen, op het eerste gezicht doodgewone plekken. Tijdens de wandeling worden zij toegelicht en geduid. “Plaats en tekst vallen in elkaar”, zo omschrijft Roijakkers het. Anekdotes, citaten uit romans, bespiegelingen, samen geven zij een beeld van de Geldropse jaren van Van der Heijden. “Een juwelendoos vol jeugdherinneringen”, zo zegt Roijakkers.
SchrijverschapAls gids voor de wandeling is het boek ‘Door de spiegel van A. F. Th van der Heijden’ aan te bevelen. Hierin gaat Roijakkers uitgebreid in op het schrijverschap van Van der Heijden, maar ook dient het als leidraad om al die plekken die een rol hebben gespeeld in de jeugd van A. F. Th van betekenis te voorzien. “Neem nu bijvoorbeeld het Volmolenplein”, zegt Roijakkers. “In de jeugd van Van der Heijden was het ‘het meest verlaten plein waar mensen ooit op uitgekeken hadden.’ Geen boompje, geen struik, geen apenrek, niets voor een kind om zich in of achter te verbergen. Er was alleen een goed onderhouden gazon van een straatlengte in het vierkant, waar dreigend vier rijen strenge huizen omheen geschaard stonden. Van alle kanten werd je aangestaard door grote ramen met blikkerende ruiten. Moeders vormden de poppetjes in die immense rechthoekige ogen.”
Het programma begint woensdagmiddag 10 oktober om 14.00 uur. Aanmelden en meer informatie:
www.vu-geldrop.nl