De grote parade, het rollende theaterspektakel van de Brabantsedag, trekt op zondag 26 augustus voor de 61ste keer door Heeze. Als vanouds is ook vriendenkring Schenkels van de partij. Het ontstaan van de eerste Boerenleenbank in Geldrop staat centraal bij de creatie van de jubilerende wagenbouwersgroep.
HEEZE - Bij vriendenkring Schenkels zit het Brabantsedag-virus letterlijk in de genen. Twintig tot dertig leden dragen de achternaam Schenkels. Inmiddels maakt de vierde generatie zijn opwachting. De wagenbouwersgroep, die in 1958 werd opgericht, veroverde ruim tien keer de eerste prijs. Oud-voorzitter Sjef Schenkels en zijn broer Piet stonden 60 jaar geleden langs de kant van de weg te kijken naar de eerste editie van de Brabantsedag.
“Er werd gedacht: dat kunnen en willen we ook”, zegt Sjef. Op initiatief van hun vader werd in 1959 voor het eerst deelgenomen aan de optocht. Toen stonden zowel de Brabantsedag als de wagenbouwersgroep nog in de kinderschoenen. Sjef: “We namen deel met een man of tien. De thema’s hadden vooral betrekking op oude boerengebruiken.”
HoofdprijsVooral in de jaren zeventig ging Schenkels er vaak met de hoofdprijs vandoor. Sjef: “We waren bloedfanatiek. De concurrentiestrijd was veel groter dan nu.” Piet vult aan: “Wat je maakte was een groot geheim.” Het tweetal praat nog altijd bevlogen over de Brabantsedag. “We kunnen nu eenmaal niet zonder. Als je met het virus besmet bent, dan kom je er niet meer vanaf”, aldus Sjef.
Piet: “We hebben ook nog altijd het idee dat we iedere dag op de bouwplaats moeten zijn.” Meelopen in de optocht deden ze ieder vijftig keer. “Het was een moeilijke beslissing om daarmee te stoppen. Nu sta ik echter met een enorm trots gevoel langs het parcours”, zegt Piet, “Kenmerkend aan onze creaties is de robuuste stijl”, vertelt Joost de Bruijn. Door een vriend werd hij 20 jaar geleden gevraagd om mee te lopen. De Bruijn: “Ik ben nooit meer weggegaan.”
VriendenkringZestig jaar na de oprichting telt de vriendenkring 165 leden, waaronder veel kinderen. Afgelopen zaterdag liepen er bijna twintig ‘Schenketljes’ mee in de kinderoptocht van de Brabantsedag. De Bruijn: “Met een eigen wagen, spel en kleding worden ze nu al voorbereid op de grote parade. Een van hen kwam zelfs op en neer vanaf zijn vakantieadres om te komen bouwen.”
Dit jaar staat de eerste Boerenleenbank in Geldrop centraal bij de creatie van de vriendenkring. De Bruijn: “We hebben hiervoor contact gezocht met de Rabobank.” Piet vult aan: “Vroeger bezochten we musea in heel het land om ideeën op te doen.” “Ook hebben we er altijd naar gestreefd om iets nieuws te brengen. Dat doen we nu nog”, weet Sjef.