De grote vakantie komt alweer in zicht en dat betekent een tijd van ontspanning, vakantie, festivals en leuke plannen maken. Maar voor veel scholieren en jongeren is het ook de uitgelezen mogelijkheid om een leuk centje bij te verdienen met een vakantiebaantje.
Door Johan Verlouw
Maar ook zaterdagbaantjes zijn er volop. Zeker in deze tijd zijn op heel veel plekken een paar extra handjes meer dan welkom. Waar je vroeger nog op een wachtlijst kwam te staan voor een vakantiebaantje bij bijvoorbeeld een supermarkt, kun je nu bij veel sectoren meteen beginnen. Toch blijven er ook baantjes niet ingevuld, hoe kan dat nu?
Andere tijd
Aardbeien plukken, auto’s wassen, vakken vullen, de krant rond brengen. Hele generaties hebben hun zuur verdiende centjes van een vakantiebaantje besteed aan een LP of CD, een vakantie, een eerste brommer, een rijbewijs of zelfs een studie. Je eerste centjes verdienen, hoort bij het zelfstandig worden en steeds meer je eigen keuzes maken. Dus op tijd komen, luisteren naar je baas en nieuwe vrienden maken, hoort daar allemaal bij. Toch is het niet meer vanzelfsprekend dat jongeren vijf dagen per week klaar willen staan voor hun baantje. Je eigen vrije tijd indelen, lijkt steeds belangrijker te worden. Dat gaat niet altijd samen met de verwachtingen van de werkgever.
Jeugd goed begeleiden en waarderen
De mevrouw van het uitzendbureau moet een beetje lachen als het om vakantiebaantjes gaat. “Het is echt een andere tijd, jongeren willen best werken, maar ook vooral hun eigen tijd indelen. Ze zijn iets kritischer geworden. Jongelui voor in de techniek kan ik altijd meteen kwijt. Maar ook productiewerk is er volop voor de jeugd. Bedrijven zijn best bereid om te investeren in hun personeel.”
Ook in de horeca en recreatie zijn volop mogelijkheden in de vakantieperiode. Zo vertelt een ondernemer dat hij eigenlijk nooit moeite heeft om helpende handjes te vinden. “We zoeken vooral jeugd van 14 of 15 jaar. Daar proberen we zorgvuldig mee om te gaan, dus aandacht geven en regelmatig complimenten uitdelen. Op die leeftijd moet je gewoon nog veel leren en die kans moeten ze krijgen. Wij proberen een goede werkgever te zijn, zodat ook hun vrienden bij ons aan willen sluiten. Als ze zich gewaardeerd voelen, komen ze vrijwel altijd terug.”
Dit verhaal wordt ook herkend door een supermarkt in de regio. “We willen ook graag jeugd van een jaar of veertien oud, die we zelf goed begeleiden. In het begin mogen ze ook niet meer dan twee avonden per week werken. We vinden het belangrijk dat ze ook vrije tijd hebben en aan school kunnen werken. Verder organiseren we ook vaak een feestje of een barbecue; dat wordt echt gewaardeerd. Werken is meer dan gewoon een opdracht uitvoeren. Sommige werknemers blijven hier zomaar tien jaar werken, dat zegt toch genoeg.”
Tal van mogelijkheden
Kim (15) werkt in haar eigen woonplaats in de horeca en dat bevalt goed. “In de vakantie kan ik lekker veel werken als ik wil.” Toch is Kim nog op zoek naar werk op een vaste dag. “In de horeca word je vaak op verschillende dagen en tijden ingeroosterd; dat is wel eens lastig. Daarom zoek ik ook iets met meer vastigheid.” Werken in een winkel lijkt haar wel wat. “Maar ik heb eigenlijk geen zin om ver te fietsen, dat maakt de zoektocht iets lastiger, dat besef ik wel. We gaan het zien…”
Ook Luuk en Thijs (beiden 15 jaar) zijn deze zomer verzekerd van extra inkomsten.
Luuk zorgt ervoor (via de werkgever van zijn vader) dat het magazijn bij een transportbedrijf er netjes uit blijft zien. “Soms is het werk wat eentonig maar gelukkig mag ik steeds meer doen. De dagen gaan tijdens het werken echt snel voorbij.”
Thijs werkt deze zomer bij de bakkerij waar hij een half jaar geleden stage heeft gelopen. “Tijdens mijn stage vroeger ze of ik vaker wilde komen werken en ik wil later in deze sector gaan werken, dat is voor mij een prima optie.”
Tip! Wordt tijdelijk of vaste weekbladbezorger!
Bezorger worden?
- Het is de ideale ‘kan-er-nog-wel-bijbaan’
- Goed geld voor echt leuke dingen
- Bezorgen wanneer het jou uitkomt.
Wat kun je verwachten?
Je kunt bezorger worden vanaf 13 jaar. Je bezorgt één keer per week, op een vaste dag, de kranten. De kranten worden bij je thuis afgeleverd. Je krijgt een vaste, eigen wijk. Een stratenlijst geeft aan waar je moet bezorgen. Hoeveel je verdient is afhankelijk van het aantal adressen en waar je bezorgt.
Meld je direct aan
Bezorger worden