Wie in de ochtend naar zijn werk of school gaat, kan het niet zijn ontgaan: het wordt pas tegen negenen een beetje licht. Tijdens de ochtendspits is verlichting noodzakelijk om goed gezien te worden. Toch schort het daar regelmatig aan, merkt dierenarts Stijn Peters op. Om daar iets aan te doen, heeft hij 700 fietslampjes besteld om uit gratis uit te delen.

Peters fietst elke ochtend van Mierlo naar zijn werkplek bij Dierenziekenhuis Eindhoven. “Het is bizar hoeveel fietsers er geen licht aan hebben. Pas ergens in maart is het weer een beetje licht. Je speelt met je leven als je zonder fietsverlichting rondrijdt.”

Risico

Goede verlichting is niet het enige waar Peters zich zorgen om maakt als hij onderweg is: “Er is zoveel afleiding die constant zorgt voor gevaarlijke situaties. Het is een combinatie van weggebruikers die bezig zijn met hun mobieltje en ook niets horen doordat ze een koptelefoon op hebben. En dan vliegt er een onverlichte fietser tussendoor. Je schrikt je echt kapot hoeveel risico we onderweg nemen. En dan zijn er fietsers die levensmoe zijn en al die drie vakjes aankruisen. Is je social media of je muziek je leven waard? Ik ben zo’n irritante fietser die een opmerking maakt als ik langs fiets. Dan zeg ik er iets van als iemand zonder licht rijdt.”

Heilig is Peter zelf niet. “Ik moet eerlijk bekennen dat ik ook wel eens door rood fiets”, zegt hij lachend. Is handhaving dan de oplossing? “Ik besloot om dit om te zetten in iets positiefs. Ik heb 700 fietslampjes besteld om uit te delen.” Hoe gaan de lampjes verdeeld worden? “Als je geen werkzame verlichting hebt kun je gratis een setje ophalen bij Dierenziekenhuis Eindhoven aan de Marconilaan 26. Ikzelf en een paar collega’s delen ook lampjes onderweg uit. De eerste tweehonderd lampjes hebben we zo al weggegeven.”