Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiƫns, Jeroen Soontiƫns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week behandelt hij de vraag van mevrouw Van der Heijden:
Het water van mijn vijver is sinds een paar weken groen. Hoe krijg ik het water weer helder?
Antwoord:
Problemen met groen water in de vijver zijn altijd terug te voeren naar teveel voeding in het water. Voedselarm water betekent automatisch helder water. Een natuurlijke plantenvijver met wat vissen heeft helder water als er een evenwicht is tussen de groei van de onderwaterplanten (zuurstofplanten) en het vrijkomen van voedingsstoffen uit de bodem. Is het evenwicht verstoord, dan nemen algen de overhand. Om een gezonde vijver te krijgen, hanteert u de onderstaande stappen. Ten eerste stopt u tijdelijk met het voeren van uw vijvervissen. Het visvoer dat u strooit, wordt in het water snel afgebroken. Dit zorgt voor een extra toevoer van voedingsstoffen en houdt de algengroei in stand.
Wilt u uw vijvervissen toch graag voeren, gebruik dan een hoogwaardig visvoer. Vervolgens brengt u de waterkwaliteit op peil. U kunt een watermonster laten controleren op hardheid en zuurgraad. Deze waarden dient u te corrigeren om een goede groei van de vijverplanten mogelijk te maken. Hanteer hierbij een richtgetal voor de gezamenlijke hardheid van 10-12 en een zuurgraad tussen de 6,5 en 7,5.
Daarna zorgt u voor voldoende zuurstofplanten in de vijver. Geschikte soorten met een lange groeiperiode zijn gekroesde waterpest, vederkruid en glanzend fonteinkruid. Deze planten nemen uitsluitend voeding uit het water op en zorgen hiermee voor helder water. Tenslotte kunt u een vijverfilter met UVC-filter inzetten als hulpmiddel. De UV-straling doodt de zweefalgen, die vervolgens in de vijverfilter uit het water worden gefilterd. Dit hulpmiddel kan het proces naar helder water versnellen, maar pakt de oorzaak niet aan.
Heeft u ook een tuinvraag? Mail dan naar: info@tuincentrumsoontiens.nl (o.v.v. Groot Eindhoven).
tuincentrumsoontiens.nl