Gymnastiekvereniging O.B.C. houdt zich al een eeuw staande. De club ontstond in 1919 na een fusie van de Eindhovense verenigingen Olympia en Brabantia. Vanaf dat moment ging ze als combinatie verder. De 100 jaar kende zowel hoogte- als dieptepunten, maar ze staat nog steeds als een huis. (Door Martina Roovers).
EINDHOVEN - Al op veel plekken in de stad heeft gymnastiekvereniging O.B.C. getraind. Heden ten dage heeft ze haar thuisbasis in de gymzaal aan de Piuslaan. Op dinsdag, donderdag en vrijdag oefenen de jongens en meisjes hun turnkunsten. Dat was honderd jaar geleden heel anders. De vereniging bestond in de eerste jaren immers alleen uit jongens. Zij verzorgden demonstraties. Echte gymnastiekzalen waren er nog niet. Er werd veel geturnd in de open lucht op zelfgemaakte toestellen, die aan kwaliteit nogal te wensen overlieten. O.B.C.’s eerste uitvoering werd gehouden in 1920, in de zaal van het Eindhovens Mannenkoor, het huidige café Thomas. Beter werd het toen ze de beschikking kreeg over het gymnastieklokaal van het St. Joriscollege aan de Elzentlaan. Bij het tienjarig bestaan was de club gegroeid van 25 naar 80 leden. De grote uitvouw van de vereniging kwam in 1936, toen werd besloten dames toe te laten.
Momenteel zijn er zo’n 140 jongens en meisjes actief bij O.B.C. De laatste jaren wordt er nog enkel recreatief geturnd. Ooit had O.B.C. een Nederlands kampioen en kent de club ook verschillende Brabantse kampioenen, weet Wilna van der Aalst (72). De penningmeester is al 65 jaar lid. Als zevenjarig meisje startte ze met turnen. Na haar sportieve jaren, gaf ze les en sinds haar achttiende zit Wilna in het bestuur. Ze leerde er zelfs haar man kennen. “Het is echt een familieclub.”
RecreatiefEr is veel gebeurd in de afgelopen honderd jaar. “Ooit hadden we duizend leden”, zegt Wilna, “maar kinderen kunnen tegenwoordig zo veel kiezen. Het wedstrijdturnen werd te veel voor ons. Het kost tijd en energie. Zowel voor de kinderen als het bestuur. Op een gegeven moment is besloten verder te gaan als recreatieve club. We organiseren twee keer per jaar een recreatieve wedstrijd. Vooral om de kinderen een leuke dag te bezorgen.” De huidige 140 leden zijn vooral kinderen. Tien dames komen elke dinsdagavond trainen onder leiding van Trees Kok. Ook zij is al 65 jaar lid van O.B.C. De dames gaan niet meer aan de rekstok hangen of op de balk staan, maar blijven fit door grondoefeningen. “En het laatste kwartiertje gaan we volleyballen of iets dergelijks.”
BevrijdingsdefiléWat wel alle jaren is gebleven, is meedoen aan het jaarlijkse bevrijdingsdefilé op 18 september. “Dat hebben we nooit overgeslagen. We lopen dan mee in de optocht. Mooi om mee te geven aan de kleintjes.”