Op 10 en 11 november vindt de vierde editie van Hack Glow plaats, een tweedaagse ‘hackaton’ voor jonge programmeurs en creatievelingen. Zij werken aan de interactieve installatie die een week lang is te zien tijdens het lichtkunstfestival Glow. Om alvast warm te draaien voor Hack Glow wordt vanaf deze week gestart met een aantal workshops.

EINDHOVEN - De workshops worden gehouden bij Tech Playgrounds. In een voormalige Philipsfabriek aan de Lindelaan kunnen techneuten in de dop hun licht komen opsteken. Samen met een aantal vrijwilligers die voor de begeleiding zorgen, mogen ze aan de slag en wordt er geoefend met zaken als een 3d printer, lasersnijders, zagen en boren. Los gaan met licht, elektronica en computers, zo heet het.

“Nee, de workshops zijn niet bedoeld voor beginners”, zegt Fleur Besters, organisator van Hack Glow en aanjager bij Tech Playgrounds. “Wél zijn we op zoek naar jongeren die het leuk vinden om te programmeren, interesse hebben in elektrotechniek, en die creatief zijn.” Besters noemt het zelf ‘zolderkamer-knutselaars’, jongeren tussen de 10 en 18 jaar met een fascinatie voor techniek. “En daar zijn er in een stad als Eindhoven best een hoop van. Wij brengen ze bij elkaar, en dat levert iedere keer weer mooie resultaten op. Kinderen leren niet alleen van de begeleiders maar ook van elkaar.”

Tijdens de workshops en Hackaton is plek voor ongeveer twintig jongeren. Sommigen vinden het lastig om de drempel te nemen, weet Besters. “We hebben plek voor iedereen. Niet alleen voor de technasiumleerling, maar ook scholieren van het vmbo zijn meer dan welkom. We bieden uitdagingen voor ieder niveau. Deelnemers hoven niet super goed te zijn met techniek, maar wel moeten ze er affiniteit mee hebben, en enthousiast zijn natuurlijk.” Met dat laatste lijkt het wel goed te zitten. Besters: “We hebben inmiddels een aantal ‘hardekern-techies’, deelnemers van het eerste uur.”

BrainstormsessieDe kers op de taart wordt een interactieve lichtkunst-installatie die een week lang te zien is tijdens Glow in het Warehouse of Innovation (oude V&D-pand). “Een fijne plek”, weet Besters nu al. “Daar hebben we een dak boven ons hoofd. Tijdens voorgaande edities kon het in de buitenlucht voor de jongeren best frisjes zijn.”

Waarmee de deelnemers tijdens Glow precies gaan uitpakken is nog niet bekend. “Daar gaat eerst een brainstormsessie aan vooraf, de jongeren bepalen het zelf”, zegt Besters. “Dat is juist het leuke aan het initiatief. De enige begrenzing is of het technisch uitvoerbaar is. Voor de rest kan alles. Ja, en soms kan het ook mislukken, maar ook dat hoort erbij.”

Meer info en aanmelden: www.techplaygrounds.nl en www.hackglow.nl