Als er íemand een passie heeft voor hardlopen, dan is het Joop Broeders (67). In zijn leven liep hij zo’n 65.000 kilometer - “Dat is anderhalve keer de wereld over” – en organiseerde hij hardloopevenementen en trainingsprogramma’s. Door knieproblemen verschijnt hij zelf niet meer aan de start van de Eindhovense marathon, maar hij heeft wel een boodschap voor alle deelnemers: “Ga vooral heel erg genieten!”
Door Marjolein van Hoof
Sportief is Joop altijd geweest. Aanvankelijk vooral op het voetbalveld, later ging hij hardlopen. “Corry en ik waren toen pas getrouwd”, herinnert hij zich. “Enthousiast zei ik: Ik ga hardlopen! Nou, binnen tien minuten was ik weer terug. Als je te snel van start gaat, dan ben je zo klaar”, lacht hij.
Als Joop ergens aan begint, dan gaat hij er 100% voor. “Een echte pitbull”, glimlacht zijn vrouw Corry. Samen met zijn buurman trainde Joop voor zijn eerste halve marathon. “Ik wilde die in 1 uur 45 lopen, ik deed het in 1 uur 35.”
Joop heeft CARA, een chronische longaandoening. “Dat was een van de redenen dat ik ging hardlopen. Bovendien lag deze sport me gewoon. Ik herinner me nog dat we op de middelbare school twee rondjes rondom de school moesten lopen en dat ik makkelijk weg liep van de rest.”
Eindhoven atletiek
Na zijn eerste halve marathon werd Joop lid van PSV Atletiek (voorloper van Eindhoven Atletiek). “Ik dacht: er zit meer in als ik ga trainen bij een atletiekvereniging. Ik was best loopverslaafd, trainde zo’n twee tot drie keer per week en elke zondag liep ik fluitend de 25 kilometer. Ik ben altijd een recreatieve loper geweest, maar was wel bezig met persoonlijke records en zo. Behoorlijk fanatiek, dus”, grinnikt hij.
De passie voor de sport ging verder dan alleen zelf trainen. In zijn vrije tijd zette Joop zich steeds meer in voor Eindhoven Atletiek. Zo organiseerde hij hardloopevenementen, waaronder de Genneper Parken Nieuwjaarsloop, de Lichtjesrouterun en de populaire Hypotheker-Beekloop. “Ik zat in dertien commissies. Dat was wel een beetje te gek: elke avond na mijn werk zat ik nog tot elf uur voor mijn computertje.”
Daarnaast was hij betrokken bij verschillende trainingsprogramma’s, waaronder Start to Run, gericht op beginners. “Het doel: in zes weken tijd 3 kilometer kunnen hardlopen. In de loop der jaren hebben we duizenden mensen begeleid, dat was echt heel populair.”
Ridder
Zijn inzet bleef niet onopgemerkt. In 2003 werd Joop benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. “Ik ben op z’n zachts gezegd niet koningsgezind, maar ik vond deze waardering natuurlijk wel hartstikke leuk.”
In 2006 besloot Joop zelfs om van zijn hobby zijn werk te maken. Na bijna dertig jaar zegde hij zijn baan als financial controller bij Philips op en werd hij manager bij hardloopwinkel Runnersworld. “Dat is een hele goede stap geweest”, blikt hij tevreden terug. “Ik adviseerde de klanten, maar gaf ook trainingen namens de winkel.”
Lopen door Rome
Joop heeft heel wat halve marathons op zijn naam staan. Alleen al in Eindhoven deed hij 15 keer mee, maar ook in de rest van het land en daarbuiten verscheen hij aan de start. “In m’n eentje én samen met mijn vrouw. We zijn zelfs naar Praag geweest, en Rome. Dat was prachtig.”
Zijn beste tijd ooit voor de halve marathon was 1 uur en 26 minuten. “In de loop der jaren werden persoonlijke records minder belangrijk voor me. Je wordt ouder en de tijden worden vanzelf langzamer. Het is ook mooi als die prestatiedruk wegvalt.”
Sinds een jaar geniet Joop van een leven als pensionado. Wel zet hij zich nog steeds in voor de hardloopsport in Eindhoven. Zo is hij nog altijd betrokken bij de Hypotheker-Beekloop. En trainen doet hij nog één keer per week: “Een half uurtje, meer moet ik niet doen. Mijn knie is slecht, ik heb kraakbeenschade. Ach, ik heb het geaccepteerd”, zegt hij nuchter.
Populaire sport
Dat hardlopen bij steeds meer mensen populair is, snapt Joop als geen ander. “Je haalt heel veel plezier en ontspanning uit de sport. Je krijgt er gewoon een lekker gevoel van. Ik zeg altijd: als je moe thuiskomt, trek die hardloopschoenen aan. Na afloop voel je je weer fit. Veel mensen zijn na hun werk vooral geestelijk vermoeid en dat loop je er prima uit.”
Nog wat tips van deze kenner: “Als je begint met hardlopen, zorg dan dat je goede schoenen hebt om blessures te voorkomen. Sluit je aan bij een loopgroepje, want samen met anderen train je veel makkelijker. En bouw het langzaam op, neem de tijd en stel reële doelen. Je hebt er niets aan als je een wedstrijd gaat lopen en total loss over de finish komt. Met hangen en wurgen je doel bereiken, geeft geen voldoening. Plezier hebben in de sport is het voornaamste”.
Advies voor de deelnemers
Zijn advies aan al die mensen die zondag 13 oktober deelnemen aan de Eindhovense marathon: “Train deze laatste week zo weinig mogelijk. Misschien één of twee keer rustig 3 kilometer lopen om de boel soepel te houden. Ga ook niet ineens experimenteren met voedsel. Eet gewoon wat je normaal eet, hooguit wat meer pasta. En rust goed uit. Meestal slaap je een nacht voor de marathon slecht, dat geeft niet als je de rest van de week op tijd naar bed gaat. Ik heb ooit erg slecht geslapen voor een wedstrijd: droomde dat ik niet van mijn plaats kon komen. Ik kwam geen stap verder!” Hij lacht en dan: “Toch kon ik prima presteren de volgende dag”.
Zijn belangrijkst tip: “Ga ervan genieten, want de Eindhovense marathon is echt heel erg leuk!”