De oorlog in Oekraïne bepaalt na ruim twee jaar nog altijd het nieuws. Met het aanhoudend oorlogsgeweld is voor velen de situatie uitzichtloos. Een gevoel van machteloosheid maakte zich ook meester van een groep vluchtelingen uit Oekraïne die sinds het uitbreken van de oorlog onderdak hebben gevonden in voormalig zorgcentrum Ekelhof aan de Claralaan in Gestel. Sinds enige tijd is daar een groep, voornamelijk dames, in de weer met een hartverwarmend initiatief: sokken breien voor Oekraïense soldaten.

Door Rob Weekers

Met de oproep ‘Heel Eindhoven Breit’ worden ook Eindhovenaren aangespoord om mee te doen. Waarom juist sokken? Initiatiefneemster Jacqueline Verhulst legt het uit. “Hoe triviaal het in eerste instantie ook klinkt, er is juist bij veel mannen die vechten aan het front een grote behoefte aan sokken. De winterse temperaturen maken dat het in de loopgraven vaak bar koud kan zijn. Dikke, warme sokken aan de voeten zijn dan geen overbodige luxe. Niet alleen sokken zijn meer dan welkom, maar ook speciale gipsbeen tenensokken en sokken voor geamputeerde ledematen zijn helaas nu heel hard nodig."

Wanneer de sokken klaar zijn, worden deze met een handgeschreven Bijbeltekst in een fluwelen tasje gedaan. Daarna worden ze via transport naar Oekraïne gebracht. “Stel je eens voor: sokken die jij hebt gebreid, vinden een weg naar een van die velen die aan het oorlogsfront actief zijn.” Het zijn niet zomaar sokken, weet Jacqueline Verhulst. “Het is méér dan dat. Het betekent ook een hart onder de riem, een morele steun”, verduidelijkt ze het initiatief Heel Eindhoven Breit.

Iets betekenen

In zorgcentrum Ekelhof is het naaiatelier in vol bedrijf. Een aantal dames zit er geconcentreerd te werken achter diverse naaimachines. Op tafel ligt een aantal sokken in verschillende kleuren en maten. Tussen de bedrijven door wordt er natuurlijk ook een praatje gemaakt. “Soms is het best gezellig en wordt er ook wel gelachen”, zegt Mila, voormalig accountant, afkomstig uit Charkov, in het noordoosten van Oekraïne. “We maken er maar het beste van”, zegt ze gelaten. “We missen ons land, ons huis, onze familie. Het idee dat we met het breien van sokken toch nog íets kunnen betekenen voor onze jongens, is best fijn.”

Gebrek aan alles

Dat beaamt ook Nadia, afkomstig uit de Donbas. “We dragen ons steentje bij. Er is in Oekraïne eigenlijk een gebrek aan alles, met name drinkwater en elektriciteit. Als ik denk aan al die mensen die daar letterlijk aan het overleven zijn…dat valt me zwaar. Ik ben dankbaar dat we hier in Eindhoven zo goed zijn opgevangen. Hoe mooi zou het zijn als er ook mensen uit Eindhoven zijn die met ons mee gaan breien?”

Het breien voor dit goede doel geeft de vrouwen veel voldoening, en geeft hen ook de broodnodige ontspanning. “We willen graag terug naar ons vaderland”, zegt Zina van achter een naaimachine. “Dat zit er voorlopig niet in. De oorlog in Oekraïne houdt ons dag en nacht bezig. In het naaiatelier vinden we wat afleiding.”

Afleiding

De kamers in Ekelhof waar de Oekraïners mensen een onderdak hebben gevonden zijn niet super groot, maar voldoen prima, zo is de ervaring. Een plek om te wonen waar iedereen zijn eigen verhaal heeft. Een gemeenschap op zich, zo kan het ook worden omschreven. Faciliteiten, zoals een gemeenschappelijke woonkamer en een keuken worden gedeeld. Veelal wordt er gezamenlijk gekookt. Het zorgt ook voor wat afleiding, weet Zina. “Dan zitten we samen lekker achter een bord soep.”

Moedeloos

Veel dames hebben in hun geboorteland nog familie wonen. Het nieuws dat hen dagelijks uit hun vaderland bereikt, drukt veelal zwaar op het gemoed. Steden die door bombardementen nauwelijks meer leefbaar te noemen zijn, het lot van tallozen die door het oorlogsgeweld huis en haard verliezen, of erger nog, de vele oorlogsslachtoffers die er zijn gevallen. “Het is bijna om moedeloos van te worden”, zegt Jacquline Verhulst. Het sokkenproject verzet de zinnen, al is de oorlog nooit ver weg.

Sokkenwol

Even met de gedachten ergens anders zijn, het is het gevoel dat de vrouwen van het naaiatelier met elkaar delen. Het atelier is volledig ingericht met naaimachines, stoffen, fournituren en breigaren. “Alle materialen en machines zijn door donaties bijeengebracht”, zegt Jacqueline Verhulst. “En niet in de laatste plaats breiwol dat veel mensen beschikbaar hebben gesteld, met name zogeheten sokkenwol, dat is iets steviger.”

Ook meedoen met Heel Eindhoven Breit? Gebreide sokken kunnen iedere dinsdag tussen 13.00 en 16.00 uur worden afgegeven bij Ekelhof, Claralaan 38. Wie er meer van wil weten -er is behoefte aan diverse typen sokken- kan bellen met Jacqueline Verhulst: 06-23512202. Of stuur een mail naar:

jacq.verhulst@hotmail.com