Sinterklaasliedjes, wie is er niet mee opgevoed? ‘Sinterklaas kapoentje gooi wat in mijn schoentje, gooi wat in mijn laarsje. Dank u Sinterklaasje’. Het is een kort en bondig lied dat door jong en oud gezongen wordt om het Sinterklaasfeest kracht bij te zetten.

Helaas geldt dit niet meer voor de liedjes: ‘Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht’ en ‘Zie ginds komt de stoomboot, ik zie ‘m al staan, zijn knecht staat te roepen etc’. Het woord knecht is hierin namelijk de boosdoener en zou verwijzen naar de slavernij! Toen ik dit hoorde viel ik bijna van mijn stoel af. Hoezo slavernij? Volgens mij is knecht gewoon een ander woord voor, dienstbode, butler, lakei of hulpje. Wat is daar nu mis aan? Nooit heb ik, niet nu en niet als klein meisje, bij het zingen van sinterklaasliedjes de link ‘knecht’ met ‘slavernij’ gelegd.

Dit geldt overigens ook voor roetzwart geschminkte Zwarte Pieten. De uitleg die de beweging Kick Out Zwarte Piet aan onze traditionele Sint en Piet viering geeft, deel ik dan ook niet. Dat neemt niet weg dat het mij niet uitmaakt of de hulpjes of knechten van de Sint van een zwart, geel, groen of rood kleurtje voorzien zijn. Leven en laten leven is mijn motto en soms wil dit zeggen, dat je wat water bij de wijn moet doen. Bij het zingen van sinterklaasliedjes vertik ik dit echter.

Mijn schoen staat overigens niet meer bij de schoorsteen. Dat plekje is gereserveerd voor een meisje van vier. Vol verwachting klopt haar hart wanneer ze straks komt kijken wat er in zit. Dit geldt overigens ook voor onze hond. Haar etensbakje staat al enkele dagen bij de dierenartsenpraktijk waar zij onder controle is. Een blij gezichtje en een vrolijk blaffende hond zijn mijn cadeautjes voor 5 december. Ik wens iedereen een ‘heerlijk avondje’ toe.

Dorothée Foole

www.eindhovenwinkel.nl