Ligt het geld voor ‘t oprapen? In Eindhoven sinds kort wel. Want wat gebeurt er? Iemand verstopt geld op een openbaar toegankelijke plek. De handeling wordt op de gevoelige plaat vastgelegd en op Instagram geplaatst. Voor mensen die de stad goed kennen is het een fluitje van een cent om de juiste plek te vinden en er met de winst vandoor te gaan.
Een slimme actie? Nou dat hoopt de gever wel en hij verwacht dat in de toekomst bedrijven grof gaan betalen voor zijn verstopactie. Hoe? Door het geld te verstoppen op plekken waarbij ook duidelijk een hint naar een bepaald bedrijf (de sponsor) wordt gegeven. Deze ludieke actie schijnt in verschillende landen al een groot succes te zijn. In plaats van de vijf of vijftig euro biljetten die tot nu toe in Eindhoven te vinden waren, lopen de bedragen in Amerika al flink op. Of het in onze stad een lokkertje is of een blijvertje is nog de vraag. De toekomst zal het leren!
Over leren gesproken, de alarmbellen rinkelen over ons land wanneer het over het vak rekenen gaat. De rekenvaardigheden van vmbo’ers blijken schrikbarend achteruit gelopen te zijn. Een van de boosdoeners zou de manier zijn waarop momenteel op basisscholen het vak rekenen onderwezen wordt. Ik kom nog uit de tijd dat de tafeltjes van 1 tot en met 10 keihard en tot vervelens toe in de klas werden opgedreund. Dat is niet meer. Nu zijn het vaak plaatjes die gebruikt worden om tot de juiste uitkomst te komen. Volgens ‘kenners’ leidt deze methode ertoe dat kinderen hierdoor afgeleid worden en dan de ‘draad’ kwijt raken.
Feit is in ieder geval wel dat in ons digitale tijdperk getallen een eigen leven leiden. Telefoonnummers bijvoorbeeld worden niet meer in ons hoofd opgeslagen maar in ons mobieltje. Getallen in het hoofd optellen of aftrekken doen we ook bijna niet meer, daarvoor gebruiken we een calculator of onze telefoon. Kortom: de hersengymnastiek die voor mij vroeger heel normaal was, wordt door de huidige jeugd nog amper toegepast.
Neemt niet weg dat ik jaloers ben op mijn kleindochters van 11 en 12 jaar die zonder cursus razendsnel allerlei handelingen op hun telefoon uitvoeren. In een handomdraai bewerken ze een zojuist opgenomen videootje in een angstaanjagend, suf of liefdevol exemplaar. Ja, en dan heb ik het nakijken!
Dorothée Foole