Deelname aan een tv-programma, een show in poptempel Ziggo Dome, een lange waslijst aan theateroptredens, en nog een optreden in het verschiet in het Gelredome. De Bruce Springsteen tributeband Brucified timmert flink aan de weg, en heeft honger naar méér. Op 23 september staat de band een thuiswedstrijd te wachten als het speelt in een uitverkochte Effenaar om de 75ste verjaardag van Bruce Springsteen luister bij te zetten: Happy Bruce Day!

Door Rob Weekers

Frontman van de band Nick Dekkers (42), staat ook wel bekend als de Woenselse Bruce Springsteen. Filmpjes op dvd en YouTube, een flinke stapel biografieën, documentaires, en vooral heel veel oefenen én het leren bespelen van de mondharmonica. Nick heeft niets aan het toeval overgelaten om zo goed mogelijk in de huid van zijn idool te kruipen uit New Jersey. Een monsterklus, zeker met het omvangrijke oeuvre aan muziek dat Springsteen en zijn E Street Band op hun naam hebben staan.

Timbre

“En dan ben ik eigenlijk niet eens zo heel lang fan”, zegt Nick. Het jaar 2016 zorgde wat dat betreft voor een ommekeer toen een groep vrienden uit Eindhoven en omgeving het idee oppakte om mee te doen aan het Ploegfestival in Bergeijk, een tweedaags festival waar ook tributebands het podium mogen betreden. Het betekende de aftrap van de negenkoppige band Brucified. “Als jij nou eens gaat zingen, werd mij gevraagd”, blikt Nick terug. “Ik maakte al wat muziek, speelde in bandjes gitaar en toetsen, maar zingen, nee, dat was nieuw. Qua timbre komt mijn stem in de buurt van Springsteen, maar als The Boss op het podium staat, da’s weer een ander verhaal.”

Ploegfestival

Dat ervoer de Eindhovenaar aan den lijve toen hij datzelfde jaar voor de eerste maal een concert van Springsteen bezocht. “Het Malieveld in Den Haag, het maakte een onuitwisbare indruk op me. Ik was in één klap Brucified”, lacht Nick. De lat om dichtbij het origineel te komen, lag voor tributeband Brucified dan ook hoog. Na een jaar flink repeteren, bleek het podium van het Ploegfestival hen goedgezind. Nick: “We vielen in de smaak, hadden zelf ook wel het gevoel dat het goed ging.”

The Battle of the Coverbands

Dat vonden ook de mensen SBS6, die de band benaderde om mee te doen met het tv-programma The Battle of the Coverbands, waar andere tributebands met elkaar de krachten konden meten. Het leverde Brucified een schat aan ervaring op, én de kans om op te treden in Poptempel Ziggo Dome. “Daar speelden we voor 17.000 mensen, dat gaf echt een kick, niet normaal meer. Ik krijg nog kippenvel als ik daar aan denk”, blikt Nick terug.

Het was ook het sein voor de band om de zaken wat serieuzer aan te gaan pakken. Theatertournees volgden, en de band kreeg flink wat optredens toebedeeld, waaronder Paaspop. “Het is iedere keer weer een feest om te mogen optreden”, zegt Nick die in het dagelijks leven werkzaam is als klusjesman en inmiddels bijna vaker op het podium is te vinden dan op de steiger. “Dat had ik nooit kunnen bedenken”, zegt hij. “Blijkbaar doen we toch iets goed!”

Ambitie

Tot in lengte der jaren het oeuvre van Springsteen vertolken, ziet Nick zich niet doen. “Mijn ambitie is om ook zelf nummers te schrijven en van de muziek te kunnen leven. Van zingende klusjesman naar klussende zanger”, grapt hij. “Het is al met al een zoektocht. Ik zou het mooi vinden als mensen Nick Dekkers leren kennen. Nu is het bij optredens nog: hé, Bruce!”

Nick hoeft niet lang na te denken wat zijn favoriete Springsteen-nummer is. “Jungleland”, klinkt het direct. “Dat nummer heeft alles in zich, muziek, een pakkend verhaal en flink wat emotie. Voor ons als band is het nummer perfect om te laten zien wat we in huis hebben. Als we het spelen gaan we er helemaal in op, geven alles, ook emotioneel. Soms gebeurt het dat we jankend het podium afgaan. Kun je nagaan.”

Een tegenhanger is er vanzelfsprekend ook, een van de bekendste Springsteen songs zelfs: Born in the USA. “Te schreeuwerig”, zegt Nick schoorvoetend. “Natuurlijk, zoals Springsteen het nummer brengt, is het top. Mij lukt het niet om ook maar in de buurt te komen van de emotie die hij er in legt. Ach, da’s geen ramp”, relativeert de Woenselse Bruce. “We spelen het nummer soms ook a capella, dan klinkt het fantastisch.”

Andere kant

Een optreden bij het programma Oranjezomer, waar Brucified een vertolking van het nummer Dancing in the Dark ten gehore bracht, zorgde voor nog meer exposure. “Hoewel we ook de andere kant van de medaille hebben gezien. Op social media waren sommige reacties best wel hard. Dat hoort er ook bij”, relativeert hij.

Voor een coverband is het misschien een wat atypische keuze om niet een-op-een te klinken als het grote voorbeeld. “Voor diehard fans is het vloeken in de kerk”, weet Nick. “Aan de andere kant: als we precies hetzelfde zouden klinken, kun je net zo goed een cd opzetten en naar het origineel luisteren. Wij willen er een eigen draai aan geven, zonder afbreuk te doen aan de muziek. Mensen moeten bij ons natuurlijk wél het Springsteen-gevoel krijgen. En ja, soms komen we héél dicht in de buurt, en leggen we er een hoop passie en energie in. Maar er is natuurlijk maar één Bruce. Vandaar dat ik geen imitatie op de planken breng, ik doe het op mijn eigen manier.”

Bucketlist

De Eindhovense zanger kijkt reikhalzend uit naar het ’verjaardagsconcert’ in de Effenaar dat compleet is uitverkocht. Daarna mag het gezelschap het vijf dagen later nog eens dunnetjes overdoen met een optreden in het Gelredome. “Dat kan dan ook weer van de bucketlist worden gestreept”, lacht Nick. “Nee, zonder dollen: dat het zo goed zou gaan met de band had ik ook niet kunnen denken, het is allemaal een beetje uit de klauwen gelopen!”

brucified.com