Borstkanker is de meest voorkomende soort kanker bij vrouwen. Eén op de acht vrouwen krijgt ermee te maken. Afhankelijk van de diagnose volgt er een therapie of operatie. Wanneer er een borst wordt geamputeerd, is een siliconen prothese een alternatief. Dat vindt niet iedereen prettig. Sommigen ervaren dat als plakkerig en zwaar. Dan kan een zogenoemde knitted knocker uitkomst bieden. José Hertogs haalde de gebreide borstprothese naar Eindhoven.

EINDHOVEN – “Voor vrouwen, door vrouwen. Zo kun je de opzet van knitted knockers noemen”, begint José Hertogs. “Het idee is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten. De Amerikaanse Barbara Demorest kreeg borstkanker en onderging een mastectomie. De eigenaresse van een breiwinkel ervoer de siliconen prothese echter als zeer onprettig. Zodoende ontwikkelde ze het patroon voor gebreide borstprotheses, ofwel knitted knockers”, verduidelijkt José. De Breischool in Noordwijk pikte het op en heeft in Nederland mensen enthousiast gemaakt. Zo ook José. Ze kwam er per toeval mee in aanraking. Niet zozeer omdat ze met borstkanker te maken kreeg. “Nee, ik coördineerde een groep vrijwilligers, maar dat stopte. Dan zou ook de groep uit elkaar vallen. In de zoektocht naar een andere bezigheid, stuitte ik op het patroon voor de knitted knockers. Dat leek me een dankbaar alternatief.” Nu coördineert José de groep die de knockers breien of haken. “We zitten niet samen te breien, maar komen eens per maand bij elkaar. Dan laat ik weten welke maten ik nodig heb en gaan zij aan de slag.”

Vrouwen die knitted knockers nodig hebben, kunnen die bestellen bij José. “Ze worden geleverd in een set van twee, zodat er altijd één in de was kan.” Ook ligt er een pasmodel bij inloophuis De Eik, een ontmoetingsplaats voor mensen die met kanker te maken hebben of hebben gehad. “Daar is eveneens gelegenheid tot passen en kun je een setje meenemen.” Een aantal voorbeelden heeft José uitgestald op haar eettafel. “Iedere borst is anders, dus er zijn diverse soorten en maten knockers. Ook maken we deelprotheses voor mensen die een borstbesparende operatie hebben gehad en daardoor een stuk borst missen. Allemaal worden ze gemaakt van een speciaal soort katoenen garen. Ze zijn zeer licht van gewicht en kunnen in de was.” De gebreide protheses worden gratis ter beschikking gesteld aan vrouwen die door borstkanker een amputatie hebben ondergaan. “Het kost ongeveer vijf à tien euro om twee knockers te maken. We geven ze gratis weg, maar een vrijwillige bijdrage is natuurlijk welkom.” Bel voor meer informatie met José Hertogs: 06-36291509.

Wie er zelf mee aan de slag wil gaan, kijkt voor het patroon op: knittedknockers.nl.